Gedaan met laden. U bevindt zich op: Trefdag 2022 Trefdag Vlaanderen Digitaal

Trefdag 2022

In 2022 vond de Trefdag Digitaal Vlaanderen plaats op 22 september in Flanders Expo Gent. Met meer dan 40 infosessies, 90 standhouders en meer dan 3000 bezoekers was deze editie het grootste govtech-event van het land.

Herbeleef de Trefdag Digitaal Vlaanderen 2022 in 6 minuten.

Inhoud is aan het laden

De kracht van digitale ecosystemen

Vandaag moet onze samenleving steeds sneller en inventiever reageren op nieuwe uitdagingen en crisissen, of het nu een gezondheidscrisis betreft, de energieshift of een crisis van geopolitieke aard. Overheden, bedrijven en burgers dienen hoe langer hoe meer wendbaar en weerbaar te worden. Dat was het centrale thema voor de Trefdag Digitaal Vlaanderen van 2022: hoe kunnen we als samenleving door middel van de juiste digitale transformatie ons meer wendbaar en weerbaar maken voor morgen?

We ontdekten hoe digitale ecosystemen een beter antwoord kunnen zijn op een crisis. Kunnen we burgers, bedrijven en andere overheden met de juiste digitale diensten bij die transformatie ondersteunen en hen actief betrekken? Hoe zorgen we voor optimale werking en beveiliging van onze platformeconomie? We bekeken de toegevoegde waarde van nieuwe technologische mogelijkheden. En hoe kijkt de Vlaamse KMO naar de kansen die digitale transformatie biedt, en wat gebeurt er in de praktijk?

Trefdag Hackaton

De maandag voor de start van de Trefdag Digitaal Vlaanderen werd de aftrap gegeven voor de Trefdag Hackathon, in samenwerking met Microsoft. Meer dan 160 hackers werkten in 16 teams aan hun uitdaging.

Winnaar werd team 12 met de case van Agentschap Opgroeien. Het team van Flow Pilots, ACA Group en Leapstation maakten een mock-up van een app die kinderen die in een moeilijke situatie zitten en hulpverleners beter met elkaar laat communiceren.

Herbeleef de Hackaton in de aftermovie die Microsoft maakte.(opent in nieuw venster)

Programma TDV22

De Trefdag Digitaal Vlaanderen opende met een liveshow waarin Lieven Scheire de grenzen opzocht van artificiële intelligentie. Goedele Van der Spiegel had het onder andere over Mijn Burgerprofiel en samenwerking by design, en ondernemer Frank Veranneman vertelde hoe ook zijn bedrijf baat had bij verdere digitalisering. De zaal zat vol en 500 geïnteresseerden volgden nog mee via de livestream. Heb je dit gemist? Bekijk de liveshow dan hier opnieuw.(opent in nieuw venster) Deze is te bekijken tot eind oktober 2022.

Daarna volgde een Europees debat met afgevaardigden van de Europese Commissie, imec, het kabinet van de Vlaams minister-president en Sir Tim Berners-Lee. Er werd gedebatteerd over een veilige en innovatieve manier om persoonlijke data te delen.

In de loop van de dag werden meer dan 40 infosessies(PDF bestand opent in nieuw venster) gegeven in de verschillende auditoria.

Vlaanderen Digitaal Awards

Tijdens de nocturne werden de Vlaanderen Digitaal Awards uitgereikt. De winnaars van 2022 zijn:

Dodona, Universiteit Gent - het meest inclusieve project

Dodona (dodona.ugent.be) is een online leeromgeving om te leren programmeren. Het wordt gratis ter beschikking gesteld aan onderwijs-, onderzoeks- en overheidsinstellingen. De jury riep het project tot winnaar uit omdat de toepassing zich gedraagt als een online co-teacher die ontworpen is om elke student toegang te geven tot onderwijs van hoge kwaliteit. Het is bovendien gratis toegankelijk voor iedereen en ondersteunt meerdere initiatieven die het STEM-onderwijs promoten.

Collectie van de Gentenaar, Stad Gent - het meest duurzame project

Gentse musea, erfgoedinstellingen en inwoners delen in dit project hun gedigitaliseerde cultureel erfgoed. Op die manier zorgt ‘De Collectie van de Gentenaar’ ervoor dat burgers, musea en erfgoedinstellingen vrij en creatief gebruik kunnen maken van elkaars objecten, documenten en verhalen. Het project werd als winnaar gekozen omdat de stad een grote inspanning heeft gedaan om een grote hoeveelheid data te ontsluiten op een duurzame manier. Voor deze toepassing is de stad Gent bovendien in veel wijken op zoek gegaan naar de stem van elke Gentenaar. Het is dus naast een duurzaam project, ook een inclusief project.

eGovFlowDIY in kader van raamovereenkomst: de Digitale Dienstenmotor, Vanden Broele - het beste digitale transformatieproject

Via de raamovereenkomst ‘Digitale Dienstenmotor’ kunnen besturen (individueel of begeleid) eigen processen automatiseren. De jury heeft het project als winnaar uitgeroepen omdat het een zeer laagdrempelig project is. Lokale ambtenaren met een beperkte technische kennis kunnen het makkelijk gebruiken en integreren, en het stimuleert lokale besturen om ook op hun niveau versneld digitaal te transformeren.

Meer informatie over de Vlaanderen Digitaal Awards vindt u op deze webpagina. Hier vindt u het nieuwsbericht over de winnaars.