Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vlaanderen Digitaal Awards Trefdag Vlaanderen Digitaal

Vlaanderen Digitaal Awards

In 2022 gaat Digitaal Vlaanderen op zoek naar het beste digitale transformatieproject en reikt de Vlaanderen Digitaal Awards uit. Met de Vlaanderen Digitaal Awards belonen we ondernemingen, overheden en onderwijsinstellingen die meehelpen om de publieke sector in Vlaanderen op een succesvolle manier digitaal te transformeren. Ook projecten die duurzaam zijn of de digitale inclusie bevorderen, komen in aanmerking.

“Digitaal Vlaanderen bouwt mee aan een digitaal vooruitstrevend Vlaanderen dat vlot inspeelt op kansen en uitdagingen. Met de awards willen we goede praktijken in de kijker zetten en hopen we anderen te inspireren,” aldus administrateur-generaal Frank Geets.

Welke awards delen we uit?

Digitaal Vlaanderen deelt drie awards uit: één voor het beste digitale transformatieproject, één voor het meest inclusieve project en één voor het meest duurzame project. Ondernemingen, overheidsinstanties, lokale besturen en kennisinstellingen hadden tijd tot vrijdag 8 juli om een project in te dienen. Een deskundige jury beoordeelde eind augustus de inzendingen.

Dit zijn de negen genomineerden, per categorie en in alfabetische volgorde

Het meest inclusieve project

 • Amai, Vrije Universiteit Brussel
  • Het project amai! focust op artificiële intelligentie en de bredere adoptie van de technologie in de samenleving. Amai wil het grote publiek meer inzicht geven in de technologie en hen ook actief betrekken.
 • Dodona, Universiteit Gent
  • Dodona (dodona.ugent.be) is een online leeromgeving om te leren programmeren. Het platform ondersteunt verschillende programmeertalen. Het wordt gratis ter beschikking gesteld aan onderwijs-, onderzoeks- en overheidsinstellingen als ondersteuning voor lessen rond programmeren, statistiek en data science.
 • Schooltoeslagen: snel en zonder aanvraag, Agentschap Uitbetaling Groeipakket
  • De schooltoeslag wordt nu automatisch toegekend en hoeft niet meer te worden aangevraagd. Elk kind dat er recht op heeft ontvangt de toeslag. Bovendien verloopt de toekenning veel sneller in vergelijking met de vroegere aanvraagprocedure.

Het meest duurzame project

 • Bouwwerk Informatiemanagement (BIM), Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)
  • AWV wil als wegbeheerder inzetten op het zo efficiënt mogelijk ontwerpen, bouwen, beheren en onderhouden van haar infrastructuur. Vanuit de BIM-filosofie (Building Information Management) wordt gewerkt aan één unieke gegevensbron: het ’Master Data Model’ waarin alle assets, met hun informatie en de onderlinge relaties zitten.
 • Collectie van de Gentenaar, Stad Gent
  • Gentse musea, erfgoedinstellingen en inwoners delen hun gedigitaliseerde cultureel erfgoed. Op die manier zorgt ‘De Collectie van de Gentenaar’ ervoor dat burgers, musea en erfgoedinstellingen vrij en creatief gebruik kunnen maken van elkaars objecten, documenten en verhalen.
 • IZIMI: een veilige haven voor al jouw gevoelige en belangrijke documenten, Belgisch Notariaat
  • Izimi is de eerste ethische digitale kluis voor burgers in België. Gebruikers kunnen in Izimi persoonlijke documenten opslaan en deze op een veilige manier delen met derden.

Het beste digitale transformatieproject

 • Digitale klimaatscan voor de Vlaamse landbouwers, Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek
  • Met de klimaatscan kunnen landbouwers op basis van bedrijfseigen cijfers hun koolstofvoetafdruk en ruimere milieu-impact berekenen én maatregelen nemen om deze te verkleinen.
 • eGovFlowDIY in kader van raamovereenkomst: de Digitale Dienstenmotor, Vanden Broele
  • Via de raamovereenkomst “Digitale Dienstenmotor” kunnen besturen (individueel of begeleid) eigen processen automatiseren.
 • Proactieve Dienstverlening in Gent, Stad Gent
  • Via het slim bevragen van data neemt de Stad Gent zélf het initiatief om een bepaalde premie of recht aan een rechthebbende toe te kennen.

Volg de uitreiking mee

De winnaars van wedstrijd maken we bekend op donderdag 22 september tijdens de nocturne van de Trefdag Digitaal Vlaanderen. Volg ons via Twitter(opent in nieuw venster) voor de live bekendmaking van de winnaars.

Opvolger van de wedstrijd ‘API van het jaar’

De voorbije jaren gingen we op zoek naar de ‘beste API’ en de ‘beste toepassing van een API’. Dit jaar verruimen we onze blik en staan we open voor alle digitale transformatieprojecten die een link hebben met de publieke sector.

Tijdslijn

 • 8 juli: laatste dag voor het indienen van een project
 • Begin september: we maken de genomineerden bekend via onze website
 • 22 september: uitreiking van de awards tijdens de nocturne van de Trefdag Digitaal Vlaanderen

Prijs

De genomineerden worden uitgenodigd op de nocturne van de Trefdag Digitaal Vlaanderen. De winnaars van een award lichten hun project kort toe en krijgen de nodige aandacht via onze mediakanalen.

De jury

Onze jury kiest de genomineerden en uiteindelijk ook de drie winnaars.

De jury telt tien leden die actief zijn binnen de overheid, de media en onderwijs- en onderzoeksinstellingen. Frank Geets, administrateur-generaal van het Facilitair Bedrijf en interim administrateur-generaal van Digitaal Vlaanderen is voorzitter.

Bart Van Der Schueren

Directeur Business IT CIB Vlaanderen vzw

Dieter Somers

Senior Adviseur Digitale Transformatie Voka vzw

Jan Adriaenssens

Directeur imec City of Things

Kristof Van der Stadt

Hoofdredacteur Data News

Mathias Van Compernolle

Open Knowledge Belgium

Pieter Colpaert

Postdoctoraat onderzoeker bij IDLab, Universiteit Gent

Veerle Lories

Projectleider Programma Innovatieve Overheidsopdrachten, Departement economie, wetenschap en innovatie (EWI)

Véronique Janssens

Directeur Autonoom provinciebedrijf VERA

Barbara Van Den Haute

Digitaal Vlaanderen

Frank Geets

Administrateur-generaal van het Facilitair Bedrijf
Interim administrateur-generaal van Digitaal Vlaanderen
Juryvoorzitter