Gedaan met laden. U bevindt zich op: Hoe verloopt de verhuur via een woonmaatschappij?

Hoe verloopt de verhuur via een woonmaatschappij?

  • Stap 1

    Als u uw woning wilt verhuren aan een woonmaatschappij, contacteert u de woonmaatschappij in uw buurt(opent in nieuw venster) voor een eerste gesprek. Dit gesprek is vrijblijvend en louter informatief. De woonmaatschappij licht haar werking uitgebreid toe en vraagt naar algemene kenmerken van de woning (bijvoorbeeld ligging, vloeroppervlakte, aantal slaapkamers …). De woonmaatschappij maakt meteen een afspraak om de woning te bezichtigen.

  • Stap 2

    Woning bezichtigen

    Tijdens het bezichtigen van de woning zal de woonmaatschappij samen met u de algemene en technische kenmerken van de woning overlopen en nagaan of de woning voldoet aan de geldende kwaliteitsnormen:

    • Hebben de ramen enkel of dubbel glas?
    • Is het dak geïsoleerd?
    • Hoe wordt de woning verwarmd?
    • Is er een trap/lift aanwezig?
    • Is er (zichtbare) vochtschade?
    • Is de woning (brand)veilig?

    De woonmaatschappij baseert zich hiervoor op een checklist (‘technisch verslag’) die het agentschap Wonen in Vlaanderen gebruikt om een conformiteitsattest uit te reiken.

    Renovatiewerken nodig?

    Voldoet uw woning niet aan de geldende kwaliteitsnormen? Dan zal de woonmaatschappij u adviseren om enkele verbeterings- en/of renovatiewerken uit te voeren. Dit kunnen kleine aanpassingen, zoals het plaatsen van een aarding of het voorzien van bijkomende verluchting, of uitgebreide renovatiewerken zijn.

    Zo’n renovatiewerken komen vaak in aanmerking voor Mijn VerbouwPremie van de Vlaamse overheid en/of een huur- en isolatiepremie.

    Conformiteitsattest

    Elke woning die verhuurd wordt aan een woonmaatschappij moet voldoen aan de minimale woningkwaliteitsnormen. Een conformiteitsattest is geen wettelijke verplichting (meer) bij het in huur nemen van een woning, maar bijna alle woonmaatschappijen nemen enkel woningen in huur waarvoor een conformiteitsattest werd afgeleverd. Dit attest reikt het agentschap Wonen in Vlaanderen uit na een positieve woningcontrole. Ook de gemeente of een intergemeentelijk samenwerkingsverband kan zo’n conformiteitsonderzoek uitvoeren als er op lokaal niveau een samenwerkingsprotocol is. Tijdens de woningcontrole gaat Wonen in Vlaanderen (of de gemeente) na of de woning voldoet aan deze minimale kwaliteitsnormen.

  • Stap 3

    Woonmaatschappijen bieden u als eigenaar heel wat voordelen en zekerheden. De huurprijs die ze u betalen, is daardoor lager dan wat u op de private woningmarkt zult krijgen. Er zijn geen wettelijke bepalingen over de huurprijs die een woonmaatschappij aan u betaalt. De uiteindelijke huurprijs onderhandelt u met de woonmaatschappij. De woonmaatschappij houdt hierbij rekening met de staat en het comfort van de woning, de ligging, de grootte …

  • Stap 4

    Is uw woning in orde en wilt u verhuren aan de woonmaatschappij? Dan kunt u voor minstens negen jaar een huurcontract afsluiten. De woonmaatschappij brengt hiervoor alles in orde: zij stellen het huurcontract op, zorgen voor de plaatsbeschrijving en laten het contract tijdig registreren.
    Nu kunt u minstens negen jaar genieten van de talloze voordelen en zekerheden die een woonmaatschappij biedt.