Gedaan met laden. U bevindt zich op: Over geweld Veilig Huis

Over geweld

In heel wat relaties en gezinnen zijn er problemen. In 1 op de 7 relaties is er zelfs sprake van geweld. Maar geweld is nooit oké.

Geweld

Soms nemen zorgen of problemen de overhand, en wordt het allemaal even te veel. Dan loopt de spanning op en worden gevoelens gekwetst; wordt er gescholden of geslagen, ook op wie je eigenlijk heel dierbaar is. Gevoelens van angst, schaamte, schuld of twijfel zijn dan heel normaal.

Geweld kan in elke relatie of elk gezin voorkomen, ongeacht leeftijd, achtergrond, opleiding, afkomst of seksuele voorkeur. Het kan verschillende vormen aannemen: psychisch (vernederen, controleren, bedreigen, isoleren…), fysiek (slaan, schoppen, bijten, wurgen…), seksueel (dwingen tot seksuele handelingen, verkrachten…) of economisch (extreme financiële afhankelijkheid, afpersen, stelen…).

Cirkel van geweld

Geweld verschilt van ruzie of relatieproblemen in die zin dat het zich herhaalt en vaak erger wordt. Het start meestal relatief onschuldig met een kwetsende opmerking of jaloerse uithaal. De spanning bouwt zich meer en meer op. Het komt tot een aanvaring of ontploffing waarbij geweld gebruikt wordt. Daarna kalmeert de situatie weer even, belooft men dat het nooit meer zal gebeuren, tot het weer zover is.

Er is sprake van een cirkel van geweld: periodes van rust volgen periodes van steeds erger geweld op.

Geweld raakt kinderen

Kinderen hebben het recht om op te groeien in een veilige omgeving. Maar jammer genoeg zijn heel wat kinderen getuige en dus ook slachtoffer van problemen en geweld in het gezin. Vaak worden ze over het hoofd gezien.

Toch hebben ze meer in de gaten dan je denkt. Elk kind, hoe klein ook, merkt de snijdende spanning tussen zijn ouders op. Ook als het in bed ligt te slapen.

Als een kind getuige of slachtoffer is van geweld is dat slecht voor de ontwikkeling van het kind. Het is dan ook heel belangrijk dat het geweld zo snel mogelijk stopt.

Wat kan je doen?

 • Stap 1

  Probeer de situatie goed te begrijpen

  Als je je niet goed voelt in je relatie of gezin probeer dan voor jezelf te begrijpen wat er niet goed gaat.

  Het is niet altijd gemakkelijk om alleen over je situatie na te denken. Zoek bij vrienden, familie, buren of collega’s iemand waar je terechtkan. Iemand die naar je luistert en je bijstaat.

  Vaak kan het ook helpen om naar professionele diensten te stappen, die je helpen om een beter zicht te krijgen op de situatie. Zij werken in vertrouwen, sommigen anoniem, en ze verplichten je tot niets. Als je bij een eerste contact enkel een luisterend oor wil, dan kan dat.

 • Stap 2

  Voorkom geweld

  Kwaadheid is er niet plots, maar bouwt zich op, tot het moment dat het niet meer gaat en er soms geweld aan te pas komt. Het is belangrijk in te grijpen als je de kwaadheid voelt opkomen, dus vóór je je agressiepunt bereikt. Want geweld is nooit oké.

  Hoe doe je dat? Wel, ook daarvoor kan je best de hulp van een professional inschakelen. Zij kunnen je helpen om de signalen van je lichaam te herkennen en er op een goede manier mee om te gaan.

 • Stap 3

  Bescherm jezelf en je kind(eren)

  Denk in alle kalmte na over een beschermingsscenario: weet waar je naartoe kan als de situatie uit de hand zou lopen. Als je aanvoelt dat er een crisis op komst is, zoek dan een veilige plaats op, al is het maar voor even. Je kan daarvoor een beroep doen op de buren, familie, 1712 of andere professionals.

 • Stap 4

  Behoud sociaal contact

  Probeer niet geïsoleerd te raken: contact met familie, vrienden of buren is belangrijk. Zoek een vertrouwenspersoon en spreek samen af wat die voor jou kan doen.