Gedaan met laden. U bevindt zich op: Energie-intensiteit Vlaamse economie

Energie-intensiteit Vlaamse economie

De energie-intensiteit stijgt licht in 2020. De daling van het energieverbruik in 2020 door de maatregelen voor de COVID-19-pandemie vertaalt zich niet in een daling van de energie-intensiteit omdat ook het bbp een duik neemt. Die is in verhouding groter dan de daling van het energieverbruik. 

Tussen 2000 en 2020 daalde de energie-intensiteit van de economie in het Vlaams Gewest met 27,5%. Het gaat om het bruto binnenlands energiegebruik per eenheid van het bruto binnenlands product (bbp).

Evolutie in (interactieve) grafiek

Met uitzondering van 2010 (heropleving van de economie na het crisisjaar 2009 en bovendien een zeer koud jaar) is er vanaf 2004 sprake van een duidelijke ontkoppeling tussen de economische groei en het energiegebruik. Terwijl het bruto binnenlands product jaar na jaar bleef stijgen met enkel een terugval in 2009, bleef het energiegebruik eerder constant. Hierdoor kende de energie-intensiteit een dalende trend.

Dit is zowel het gevolg van structurele effecten (verschuivingen van het belang van sectoren in de Vlaamse economie) als van een toegenomen energie-efficiëntie (verminderd energiegebruik per eenheid product of dienst).

De energie-intensiteit van de Vlaamse economie stijgt van 72,3 in 2019 naar 72,5 in 2020. De daling van het energieverbruik in 2020 is onder andere een gevolg van de maatregelen voor de COVID-19-pandemie. Die vertaalt zich echter niet in een daling van de energie-intensiteit omdat ook het bbp een duik neemt, die in verhouding groter is dan de daling van het energieverbruik.