Gedaan met laden. U bevindt zich op: Mailgebruiker Domeinen

Mailgebruiker

Phishingwaarschuwingen

09/02/2024

Oplichters maken steeds vaker gebruik van malafide QR-codes om gegevens of geld te stelen.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de FOD Economie over het jaar 2023: Quishing: opgelet voor deze nieuwe vorm van phishing - FOD Economie (bericht) (fgov.be)(opent in nieuw venster)

In het verleden vernamen we al dat phishingmails met QR-codes in verschillende lokale besturen binnenkwamen, vaak met vermelding van de naam van het lokaal bestuur in de titel of de afzender.

De VRT heeft er ook een nieuwsitem(opent in nieuw venster) aan gewijd.

Wat is quishing?

Bij quishing worden QR-codes via e-mails, sms’en of WhatsApp-berichten verspreid waarachter URL-codes verborgen zitten. Ook in papieren brieven kunnen oplichters de QR-codes op die manier manipuleren. Die lijken van officiële instanties te komen en manen de slachtoffers aan om een (fictieve) boete of rekening te betalen. Wanneer slachtoffers de QR-code scannen, belanden ze op phishingwebsites of moeten ze een betaling uitvoeren. Ook worden QR-codes gebruikt om schadelijke software te installeren bij slachtoffers. Die software bevat vaak malware, gericht op het stelen van persoonlijke gegevens zoals wachtwoorden en inloggegevens voor internetbankieren.

23/06/2023

Identiteitsfraude: WhatsApp Vlaamse Overheid

Personeelsleden van de Vlaamse Overheid ontvingen de voorbije dagen een vals WhatsAppbericht in naam van een leidinggevende met LinkedIn-foto, maar dan afkomstig van een ander telefoonnummer. Wees waakzaam en kijk steeds het telefoonnummer na.

09/06/2023

Waarschuwing CCB

Waarschuwing CCB(opent in nieuw venster) geldt ook voor overheidsdiensten. Bereid u voor op de cyberzomer.

Datalekken door mailgebruikers

In het overzicht van de meldingen van inbreuken/gegevenslekken die aan de Vlaamse Toezichtcommissie werden gedaan, vind je ook de datalekken via phishing en het verkeerd versturen van mails.