Gedaan met laden. U bevindt zich op: Onderwijs Vlaanderen helpt Oekraïne

Onderwijs

Ieder kind heeft recht op onderwijs. Voor kinderen tussen 2,5 en 5 jaar is dat onderwijs niet verplicht, wel sterk aanbevolen. Van 5 tot 18 jaar is elk kind leerplichtig vanaf de 60ste dag na inschrijving als inwoner van een Belgische gemeente.

Informatie over onderwijs aan vluchtelingen uit Oekraïne

Het beleidsdomein onderwijs bundelde alle informatie over onderwijs aan mensen op de vlucht uit Oekraïne(opent in nieuw venster) op hun website.

Deze informatie is ook terug te vinden in een handige brochure(PDF bestand opent in nieuw venster).

Lokale besturen kunnen een beroep doen op het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI) voor:

 1. Ondersteuning bij het maken van een afsprakenkader (opvang, aanbod en toeleiding van deze kinderen naar het onderwijs).
 2. Toelichting over (nieuwe) regelgeving over de organisatie van het onderwijs.
 3. Contactinfo van lokale partners en partners op Vlaams niveau.

Een lokaal bestuur dat ondersteuning wenst, kan contact opnemen via Oekraine.onderwijs@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).

  Naar school gaan

  De facto zijn er 3 sporen:

  • opvang in de klas (basisonderwijs en buitengewoon). Daar streven deze leerlingen samen met andere leerlingen de leerdoelen na.
  • opvang in aparte (OK)AN-klassen (basis en secundair), waar vooral wordt ingezet op taalverwerving Nederlands en OKAN-leerdoelen.
  • opvang buiten scholen in aparte klassen (bv. in collectieve opvanginitiatieven). Daar beogen ze de Oekraïense leerdoelen onder begeleiding van Oekraïense leraren, ondersteund door een online-platform van het Oekraïense ministerie van Onderwijs (link onderaan deze pagina).

  Goed om te weten: