1 juni: WereldMelkDag
Sinds 2001 vieren we overal ter wereld WereldMelkDag. Die dag wordt er even stilgestaan bij de onmisbare rol van melk in de ontwikkeling van een mensenleven.
Globaal
Sinds 2001 vieren we op 1 juni overal ter wereld WereldMelkDag. Die dag wordt er even stilgestaan bij de belangrijke rol van melk in de ontwikkeling van een mensenleven. Er worden elk jaar ook tal van leuke activiteiten georganiseerd: van een melkbar in België, een melkproeverij in Duitsland tot een heus schoolfeest in Tanzania.
Lokaal
In België trappen we WereldMelkDag af met de lancering van onze nieuwe campagne: Wat is jouw #MelkMoment? Bij de campagne hoort een video, een insert in Metro en inspirerende communicatie via sociale media. Hou dus zeker onze hashtag in ’t oog als je op de hoogte wil blijven van leuke acties zoals een familieweekendje op een melkveeboerderij!
Wat is jouw MelkMoment
’s Ochtends in bed of ’s avonds in de zetel, als tienuurtje op school of als vieruurtje op het werk, voor het lopen of net na het fietsen, onderweg, …Waar je ook bent of wat je ook doet: melk is goed voor elk moment. Geniet er koud of warm van, voeg er zoete of hartige smaakmakers aan toe en ga ermee aan de slag.
Laat je inspireren door onze campagnevideo: https://youtu.be/S5oTL0wKVHA
Melk is goed voor elk moment
… want het is niet alleen lekker, het is bovenal een natuurlijke bron van zoveel goeds. Zeker als je je aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid houdt en resoluut kiest voor variatie. Want melk biedt zoveel meer dan alleen maar melk. Melk is bijvoorbeeld ook karnemelk, yoghurt en plattekaas.
Een unieke mix van voedingsstoffen
De unieke samenstelling van melk maakt dat je met elk glas geniet van de kracht van de natuur. Opmerkelijk daarbij is ook dat de voedingsstoffen in melk zowel apart als te samen werken. Ze versterken elkaar in gunstige zin. Dit intrigerende fenomeen staat bekend als het “matrix”-effect. Dat impliceert dat het gebruik van melk en melkproducten in de aanbevolen hoeveelheid en als onderdeel van een gezond voedingspatroon voordeliger voor je is dan de inname van dezelfde verschillende voedingsstoffen apart.
Een lekker en natuurlijk drankje
Melk is rijk aan calcium. Dat is bekend. En calcium is nodig voor het behoud van sterke botten en tanden. Maar wist je dat melk van nature nog veel meer essentiële voedingsstoffen bevat, die eveneens bijdragen tot een goede gezondheid? Eiwitten helpen onze botten en onze spiermassa te onderhouden. Kalium draagt bij tot een instandhouding van een goede bloeddruk en fosfor ondersteunt een normale stofwisseling. Vitamine B12 speelt een rol in het immuunsysteem en vitamine B2 helpt onder meer tegen vermoeidheid.
Melk, een natuurlijke bron van zoveel goeds
De gemiddelde aanbevolen hoeveelheid is zo’n drie glazen* (in totaal ongeveer 450 ml) melk. Je kan een glas melk
ter afwisseling vervangen door een glas karnemelk, een potje yoghurt of plattekaas. Magere en halfvolle soorten krijgen de voorkeur. Drie glazen halfvolle melk leveren je lichaam zoveel goeds: 68% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) calcium, 58% van de ADH voor vitamine B2, 36% van de ADH voor vitamine B12 en nog veel meer.
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH)
En bovenal, dit alles voor maar ongeveer 200 kcal, of slechts 10 % van de aanbevolen dagelijkse energie-inname (calorieën). Het caloriegehalte van drie glazen halfvolle melk is vergelijkbaar met het caloriegehalte van drie stukken fruit, drie sneetjes brood zonder beleg of 200 g gekookte kabeljauw.
Melk, voedingswaarde en gezondheid
Evenwicht en variatie zijn de sleutels tot een gezond voedingspatroon. De afgelopen decennia is het voedingsaanbod sterk uitgebreid en binnen ieders bereik. Maar dat heeft ook gezorgd voor een nieuw fenomeen: keuzestress. Kan een terugkeer naar de “basics” een stukje van de oplossing zijn?
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per leeftijdsgroep
Om gezond en energiek te blijven hebben we, op elke leeftijd, behoefte aan de regelmatige toevoer van voedingsstoffen. Melk bevat van nature heel wat essentiële voedingsstoffen.
De gemiddelde aanbevolen hoeveelheid is drie glazen melk of melkproduct (in totaal ongeveer 450 ml) per dag als onderdeel van een gezond voedingspatroon.
Jongeren tussen 12 en 18 jaar en 60-plussers hebben van sommige voedingsstoffen, bijvoorbeeld calcium, meer nodig voor respectievelijk een optimale groei en ontwikkeling, en een goed onderhoud van het lichaam. Hen wordt daarom aangeraden om vier glazen (in totaal 600 ml) melk of melkproducten te nemen als bijdrage tot een gezonde voeding.
Gezond op gewicht
Melk is voedzaam en dat wordt nogal eens verward met veel vet. Niets is minder waar. Zeker magere en halfvolle melk leveren je een gezonde dosis essentiële voedingsstoffen waaronder eiwitten, calcium en weinig vet.
Een perfecte combinatie dus als onderdeel van een gezonde en lijnvriendelijke voeding. Hou er wel rekening mee dat zuivel met toegevoegde suiker meer calorieën aanbrengt.
Melk en melkproducten zijn net zo min wonderdoeners als andere voedingsproducten. Maar in de aanbevolen hoeveelheid en als onderdeel van een gezond voedingspatroon kunnen ze wel helpen om gezond op gewicht te blijven. Al was het maar omdat je met bijvoorbeeld een potje magere yoghurt als vieruurtje veel minder calorieën binnenkrijgt dan met bijvoorbeeld een snoepreep, een wafel of een zakje chips of popcorn.
Aan de slag met melk
Melk en melkproducten zijn veelzijdig en bieden daarom veel mogelijkheden. Ze zijn lekker, makkelijk, praktisch en passen op verschillende momenten van de dag. Je kan kiezen voor puur natuur of met iets extra, bijvoorbeeld een melksmoothie, een koffie verkeerd of een melkdessert. Melk scoort bovendien als scheutje in de soep of de puree, of als basis van een verfrissend slank slasausje (op basis van magere yoghurt) of een fluweelzachte melksaus.
En wat dacht je van een heerlijke kop warme melk met honing voor een goede nachtrust?
Bijgevoegd vindt u het persdossier inclusief recepten