Zomer van de Korte Keten geopend in Torhout

Tal van zomerse initiatieven in Vlaanderen die rechtstreekse verkoop in de schijnwerpers zetten

Op 19 juni werd het startschot gegeven aan de Zomer van de Korte keten op de ijsboerderij ’t Moereveld in Torhout. Dat gebeurde in aanwezigheid van Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw, Bart Naeyaert, gedeputeerde Landbouw provincie West-Vlaanderen en Jean de Bethune, gedeputeerde Economie provincie West-Vlaanderen.

Korte keten zit in de lift. Lokaal kopen en rechtstreeks contact hebben met de producent komt in het hoofd en in de gewoontes van steeds meer Vlamingen. Maar de kennis over de korte keten is nog bescheiden, zelfs erg beperkt.

In Vlaanderen hebben verschillende partners de handen in elkaar geslagen om korteketendenken steviger te verankeren in de gedrag van de Vlaming: de Vlaamse overheid, de Vlaamse provincies, VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) en het Steunpunt Korte keten. Ze zetten elk hun know how en kanalen op een gecoördineerde manier in voor het gezamenlijk initiatief ‘de Zomer van de Korte Keten‘.

Provincies, steden en gemeenten, en de producenten hebben zich enorm ingespannen en hun creativiteit aangeboord om bezoekers deze zomer van dichterbij kennis te laten maken met het platteland, het boerenleven en verkoop in de korte keten. Dit alles met de nodige veiligheidsmaatregelen in het kader van COVID-19.

Wat er allemaal te beleven valt deze zomer, vind je op www.zomervandekorteketen.be. Enkele voorbeelden :

- Fietstochten vb “Fietsen door het leven van de bij langs natuurparken in Limburg”, “Smikkeltocht” in de Rupelstreek

- Picknicks vb “Boterhammen in het bos”

- Zelfpluk van frambozen, appels (sept) en zelfs bloemen

- Boederij- en brouwerijbezoeken

- Wijnterrassen bij wijndomeinen

- IJssalons

Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale economie en Landbouw, Bart Naeyaert, gedeputeerde Landbouw provincie West-Vlaanderen en Jean de Bethune, gedeputeerde Economie provincie West-Vlaanderen trokken de Zomer van de Korte Keten op gang op de ijsboerderij ’t Moereveld in Torhout. Ze leerden de gemengde boerderij van Bjorn en Cindy Moyaert van dichtbij kennen en daagden elkaar uit om de mooiste ijscoupe te maken met hoeveijs en seizoensfruit.

Minister Crevits wil onder de werktitel ‘Lekker Vlaams’ een duurzame evolutie bewerkstelligen van de toegenomen belangstelling voor lokale producten en voor korte keten. Ze rekent hiervoor op de samenwerking met alle partners op het terrein.

Vele vormen van korte keten

Korte keten staat voor vele vormen van rechtstreekse verkoop: hoevewinkels, boerenmarkten, automaten op de hoeve, buurderijen (Boeren & Buren), groenteabonnementen, zelfpluktuinen, CSA-initiatieven en voedselteams. Ze hebben elk hun eigen specifieke DNA maar delen dezelfde zorg en inzet voor hun producten en een warme belangstelling voor hun afnemers. Meer info over de vele vormen van korte keten vind je op www.rechtvanbijdeboer.be.

Recente cijfers over het succes van korte keten vind je op https://www.vlaanderen.be/vlam/press/korte-keten-in-de-lift