Wie wordt Viskok van het Jaar 2024? Nationale Horecawedstrijd met schartong

Op maandag 20 november treden vijf finalisten in de kookarena op Horeca Expo Gent om te strijden voor de titel van Viskok van het Jaar 2024. Hun uitdaging: bewijzen dat ze het lekkerste en origineelste gerecht met schartong, de Vis van het Jaar 2023, op hun menukaart hebben staan. De wedstrijd is live te volgen vanaf 14 u.

Photographer: heikki verdurme | Copyright: ©heikki verdurm

Schartong, Vis van het Jaar 2023

VLAM koos samen met de Vlaamse visserijsector voor schartong als Vis van het Jaar 2023. Schartong is een platvis en is familie van de tarbotten. De Belgische visserij op schartong kent een lange traditie. Schartong wordt vandaag eerder als gewenste bijvangst van tong opgevist, vooral in het Bristolkanaal, de Keltische Zee en in de Golf van Biskaje. Het merendeel van de schartong die Vlaamse vissers aanlanden is bestemd voor de Spaanse markt, waar schartong erg gegeerd is. VLAM en de visserijsector zien echter ook kansen voor deze vis in eigen land, waar de vis nog weinig bekend is. Schartong is superlekker wanneer hij op de graat wordt gebakken. Recepten met andere platvissen zoals tong, tongschar en pladijs zijn ook goed toepasbaar op schartong.

De wedstrijd

De Nationale Horecawedstrijd van VLAM met de Vis van het Jaar vindt al voor de 34ste keer plaats tijdens Horeca Expo in Flanders Expo Gent. De wedstrijd is voorbehouden aan professionele chefs.

De vakjury, samengesteld uit vertegenwoordigers van de belangrijkste restaurateursverenigingen en voorgezeten door North Sea Chef Filip Claeys, maakte een voorselectie uit de ingestuurde recepten. Vijf finalisten werden geselecteerd en zullen op 20 november live in de demonstratiekeukens van Horeca Expo naar de titel van ‘Viskok van het Jaar 2024’ dingen.

Dit zijn de laureaten/finalisten:

Yves Aerts van restaurant Amitié in Kinrooi
Arnout Desmedt van traiteurszaak A Cook in Keerbergen
Jonas Boel van Bar Coupe in Temse
Diego De Baets als privéchef voor Atelier D in Brugge
Gilles Pauwels van traiteurszaak Visateljee in Pittem

De winnaars van de vorige edities:

Viskok 2023 Baptiste Tieberghien van Lin’eau in Wielsbeke (Sint-Baafs-Vijve)
Viskok 2022 Piet Vande Casteele van Duchateau catering in Deinze-Grammene
Viskok 2021 Geen wedstrijd a.g.v. coronacrisis

Prijzen

De winnaar van de wedstrijd gaat naar huis met de 'Viskok van het Jaar'-trofee van kunstenaar Marc Vanhecke, het diploma ‘Winnaar - Viskok van het Jaar 2024’, een cheque ter waarde van € 750 en een dinerkaart voor twee personen bij restaurant Boury in Roeselare. Er worden ook vijf bonnen ter waarde van € 200 verloot om te gaan eten in het winnend restaurant.

De laureaten ontvangen elk: het diploma 'Laureaat - Viskok van het Jaar 2024' en een dinerkaart voor twee personen in restaurant De Jonkman in Brugge.

Praktisch

De wedstrijdfinale ‘Viskok van het Jaar 2024’ vindt plaats tijdens de vakbeurs Horeca Expo op Flanders Expo in Gent, meer bepaald in de demonstratiekeukens in hal 8.

De finalisten gaan aan het werk vanaf 14u. De degustatie door de vakjury start om 15.45 u. De proclamatie vindt plaats om 16.45 u. Aansluitend wordt een receptie aangeboden.