Week van de friet: 28 november – 4 december

Wat wil de Belg eten als hij thuiskomt uit het buitenland? Juist ja, frietjes van zijn favoriete frituur. Het nieuwe online promotiefilmpje van VLAM voor de ‘Week van de Friet’ alludeert hierop en wordt versterkt door een terugkeer van het frietlied.

Al voor de 17de keer staat de frituur centraal tijdens de Week van de Friet. VLAM wil via deze formule vooral de frituren op een positieve manier in de kijker zetten en de Vlaming zin doen krijgen in frietjes van de frituur.

Rond punt
Naar Nederland rijden, net over de grens draaien op het eerste ronde punt om vrolijk terug te keren naar België en zo het gevoel van ‘thuiskomen uit het buitenland’ te creëren. Dat is het grappige en herkenbare scenario van het nieuwe promotiefilmpje voor de Week van de Friet. Dit nieuwe filmpje verwijst duidelijk naar de campagneslogan ‘Frietjes van de frituur, da’s pas thuiskomen’ en zal te zien zijn op Facebook, Youtube en enkele nieuwswebsites.

Vernieuwd frietlied
In 2000 lanceerde VLAM samen met de frituristen het fameuze frietlied, tijdens de eerste campagne voor frietjes van de frituur. Een grappige tekst en een vrolijk deuntje: het perfecte huwelijk voor een geslaagde actie die in eenieders oren bleef hangen.
Voor de Week van de Friet 2016 werd het frietlied afgestoft en kreeg het een extra strofe om het perfect te laten aansluiten bij de nieuwe campagneboodschap. Gedurende de hele Week van de friet zal het frietlied te horen zijn op StuBru, MNM, Q Music en Joe FM. Bovendien is het frietlied te horen als achtergrondmuziek van het nieuwe filmpje, zodat beide elkaar versterken.
Wil je zelf het frietlied herbeluisteren of het filmpje bekijken? Dat kan via www.weekvandefriet.be.


Enkele cijfers over frieten en de Week van de Friet
De frituur blijft bij uitstek de plaats voor een snelle hap in Vlaanderen. 43% van de Vlamingen gaan minstens maandelijks eens naar de frituur. Vrijdag, zaterdag en zondag zijn de favoriete dagen om naar een frituur te gaan. De favoriete frituurbestelling is een kleine friet met mayonaise, eventueel aangevuld met een frikandel/curryworst. (Bron: iVox, 2015).

De jaarlijkse afspraak eind november - begin december is de consument alvast niet ontgaan. 63% van de Vlamingen kent immers de Week van de Friet en 35% van de Vlamingen bezoekt een frituur tijdens de feestweek.

Tot slot: Frietjes zijn wel degelijk een absolute topper bij terugkomst van een buitenlandse reis. Dat blijkt uit een online bevraging die VLAM uitvoerde in november 2016.

Hier een greep uit de antwoorden op de vraag naar waar mensen aan denken wat eten betreft als ze terugkomen van een buitenlandse reis:
- “Het eerste waar ik dan aan denk is een lekker pak echt Belgische friet, nergens ter wereld vind je ze even lekker. Mijn vaste frituur heeft naar mijn mening de allerbeste frieten, dus dat is rap gekozen, een groot pak van de frituur op de hoek van mijn straat met een curryworst en een pikant sausje erbij en eventueel nog een portie bitterballen naargelang de grote van de honger.”
- “Lekker frietjes van de frituur met een goeie kwak mayonaise. Dat voelt dan weer super snel vertrouwd.”
- “Het is misschien een traditie maar wij snakken dan naar de Belgische frietjes en een lekkere steak met sla en tomaten. Nergens smaakt de friet zoals in eigen land.”
- “Dan denk ik dat ik simpelweg onze frietjes van onze Belgische Frituur zou missen met een lekkere frikandel, een vuurvreter en een Bickey burger ;-) njam njam krijg er al zijn in... “

 

Download documenten