Oostendse garnaalkroketten en Belgische speculaas uit Scherpenheuvel erkend met het Vlaamse label STREEKPRODUCT.be

Oostendse garnaalkroketten en Belgische speculaas uit Scherpenheuvel mogen het label STREEKPRODUCT.be dragen. Dat werd feestelijk bekendgemaakt in Oostende door Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, en Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw en Visserij.

logo STREEKPRODUCT.be

Elk jaar voorziet het Steunpunt Streekproducten in de schoot van VLAM drie erkenningsrondes voor Vlaamse traditionele streekproducten. De Beoordelingscommissie, die samengesteld is uit specialisten uit alle voedingsdomeinen, onderzoekt de aanvragen en adviseert de Sectorgroep Streekproducten van VLAM, die beslist over de erkenningen.

In de eerste erkenningsronde van 2022 werden twee producten goedgekeurd: Belgische speculaas van Zuger uit Scherpenheuvel en Oostendse garnaalkroketten. De aanvragers mogen voortaan het label STREEKPRODUCT.be gebruiken op hun product en in hun communicatie.

Oostendse garnaalkroketten

Aangeboden in samenwerking met de stad Oostende

Copyright: Gert Corremans

Garnaalkroketten met grijze Noordzeegarnalen zijn in Vlaanderen en België heel populair maar verder vrij uniek. Zelfs bij onze buren, in het krokettenland bij uitstek Nederland, vind je ze bijna niet. We kunnen eigenlijk zeggen dat de garnaalkroket een Belgisch streekgerecht is.

Oostendse garnaalkroketten zijn de meest traditionele van de garnaalkroketten en dit dankzij de Oostendse kustvissers. Zij brengen de gekookte en ongepelde en onbehandelde grijze garnaal aan land, meestal aan de beroemde “den trap”. Deze garnalen worden zo snel als mogelijk verkocht en gepeld. En dan kunnen de restaurants en viswinkels aan de slag met de koppen om de bisque of bouillon te maken en vervolgens de kroketvulling met minimum 30% garnalen.

De Oostendse garnaalkroket kan je vers of diepgevroren kopen om thuis te bakken. Of je benen onder tafel schuiven bij een van de deelnemende horecazaken die garant staan voor een echte Oostendse garnaalkroket.

“De traditie van het kustvissen op grijze garnalen, de korte keten aan de vistrap en de lokale horeca en viswinkels als belangrijk onderdeel van de economie gaan hier hand in hand. Traditie, korte keten en lokale economie staan samen garant voor een mooi streekproduct. Elke partner speelt zijn rol om het Oostends eetbaar erfgoed op de (wereld)kaart te zetten.” Hilde Crevits, Vlaams minister van Landbouw en Visserij

Meer info:
Toerisme Oostende vzw
Monacoplein 2
8400 Oostende
T 059 70 11 99
www.visitoostende.be

Belgische speculaas

Aangeboden door Zuger uit Scherpenheuvel

Copyright: Dufoto photography

In Schoonderbuken, deelgemeente van Scherpenheuvel, specialiseerden bakkers Danny Tielens en Annemie Storms zich in wafels, chocopasta en traditionele Belgische speculaas met als merknaam Zuger. Ze bleven zo dicht als mogelijk bij het originele recept uit de jaren 1950 en respecteren de traditionele werkwijze met rustperiode en het gebruik van donkere kandijsuiker. Hun speculaas heeft de typische kenmerken van Belgische speculaas: krokant, dun en gekruid met een weinig kaneel.

Andere erkende Belgische speculaasproducenten zijn Vermeiren Princips Speculoos, La Confiance, Borsbeekse speculoos, Aerts speculaas en Ambachtelijke speculaasbakkerij Vanvuchelen.

Meer info:
Zuger
Storms Annemie
Poelsbergstraat 33
3270 Scherpenheuvel
T 013/78 40 82
info@zuger.be
www.zuger.be

Voor meer info over Vlaamse traditionele streekproducten kunt u terecht op streekproduct.be.
De lijst met alle erkende producten vindt u op www.streekproduct.be/labels