Vershuis in Kortemark wint titel van Groentevakman 2023

Op vrijdag 2 juni 2023 werd Vershuis uit Kortemark, de winnaar van de Groentevakman 2023 in de categorie speciaalzaken en marktkramers, gelauwerd. Zilver was voor Healthy Fresh uit Turnhout en brons voor de Versmarkt uit Sint-Andries.
De wedstrijd, ondertussen al aan zijn negende editie toe, is een initiatief van VLAM in samenwerking met Boerenbond, Buurtsuper.be, Coöperatie Hoogstraten, BelOrta en REO Veiling en wordt ondersteund door Euro Pool System. Alle zelfstandige speciaalzaken en marktkramers konden deelnemen.

Photographer: MEDIALIFE.BE | Copyright: MEDIALIFE.BE

Een uitnodigende versrayon is het beste lokmiddel voor een zelfstandige onderneming, want consumenten associëren kwalitatieve versproducten met een kwaliteitsvolle zaak. Met een aantrekkelijke versrayon krik je dus meteen het imago op van je hele winkel of marktkraam. En door producten van bij ons in de kijker te zetten, speel je bovendien in op de groeiende vraag van consumenten naar lokale producten.

Met de wedstrijd ‘Groentevakman’ willen VLAM en zijn partners de versverantwoordelijken en hun team hiervoor motiveren en hen belonen voor hun dagelijkse inspanningen om groenten en fruit van bij ons in de kijker te zetten.

Verloop van de wedstrijd

Alle zelfstandige speciaalzaken en marktkramers konden zich inschrijven voor de wedstrijd Groentevakman. De deelnemers van de wedstrijd kregen van woensdag 22 februari tot en met zaterdag 18 maart 2023 de tijd om hun kandidatuur in te dienen via de website www.lekkervanbijons-verswinkels.be/ben-jij-de-groentevakman-van-2023. Een expertenjury beoordeelde de kandidaturen.

Wie naar de volgende ronde mocht, kreeg enkele mystery shoppers over de vloer. Die beoordeelden de kandidaten op een tiental criteria, zoals de aantrekkelijkheid van hun rayon en het aanbod van verse, Belgische groenten en fruit.

De deelnemers kregen vervolgens de opdracht om een creatieve promotieactie te bedenken met lokale groenten en lokaal fruit.

De prijsoverhandiging gebeurde op het winkelpunt van de winnaar.

Prijzenpakket

Alle deelnemers werden getrakteerd op een individueel rapport van de mysteryshoppersbezoeken aan hun zaak en een attentie voor het team.

De winnaar van de Groentevakman in de categorie speciaalzaken en marktkramers kreeg daarbovenop een cheque van 1.000 euro, kwalitatieve schorten van Lekker van bij ons, promotiemateriaal om de overwinning in de kijker te zetten op het winkelpunt én media-aandacht: de winnaars werden onder meer in de kijker gezet via de verschillende communicatiekanalen van de organiserende partners.

De winnaar

Vershuis uit Kortemark is de Groentevakman van 2023 in de categorie speciaalzaken en marktkramers. De droom van uitbaters David Plysier en Angie Doise is om elke dag klaar te staan met kraakverse groenten en kraakvers fruit van bij lokale tuinders.

Tijdens de wedstrijd wist het Vershuis de mystery shoppers het sterkst te overtuigen met hun aanbod groenten en fruit, de klantvriendelijkheid van het team en de aangename sfeer in de winkel. Ook de jury vond hun promotieactie met lokale groenten en lokaal fruit één van de origineelste tijdens deze wedstrijd: zij organiseerden een ‘Weekend van de aardbei’ met degustaties, acties en promoties. Het geheel werd aangekleed met een aantrekkelijke stand en een gratis ijsje van hun lokale partner. Daarnaast stond ook de tomaat in de spotlight. Dit alles leidde tot een drukke dag met enthousiaste klanten.

David en Angie van het Vershuis: “We namen deel aan groentevakman om te tonen dat je als kleine zelfstandige onderneming ook groot kan zijn. Zelf werken we met veel streekproducten, kwaliteit vinden we heel belangrijk en al onze gerechten worden met passie en liefde in eigen keuken klaargemaakt. We dagen onszelf steeds uit met vernieuwing. De klant staat bij ons centraal. We willen hem steeds een gevoel van thuiskomen geven. Groentevakman van het jaar is voor ons dan ook de ultieme erkenning, de kers op de taart, wetende dat we nog maar anderhalf jaar open zijn.”

Photographer: MEDIALIFE.BE | Copyright: MEDIALIFE.BE

De finalisten

Het welverdiende zilver gaat naar Healthy Fresh uit Turnhout. Een gezellige groente- en fruitwinkel met een uitgebreide kennis van verse groenten en vers fruit. Ze zijn fier op de Belgische producten en plaatsen die graag in de schijnwerpers. Het hele jaar door zetten ze zich dagelijks in om een kwaliteitsvol aanbod naar de klant te brengen en dit met veel respect voor de producenten.

Brons gaat naar de Versmarkt uit Sint-Andries. In dit familiebedrijf specialiseren ze zich in dagverse producten van hoge kwaliteit. Een deel van wat ze verkopen gaan ze zelf halen bij de lokale boer. Daarnaast verwerken ze ook groenten en fruit in de maaltijden die ze in hun winkel verkopen.