Nationale Boomplantdag: een uurtje werk, een leven lang genot

Zet zaterdag 11 november alvast met stip in je agenda! Geen beter moment om een boom te planten dan op Nationale Boomplantdag, jaarlijks de tweede zaterdag van november. De herfst is namelijk het ideale seizoen om aan de slag te gaan en je tuin dat tikje meer karakter te geven met een prachtige boom. Bomen zijn niet alleen echte blikvangers, ze zorgen ook voor een gezonde en klimaatvriendelijke leefomgeving. Zo’n (extra) boom in je tuin levert alleen maar voordelen op. Waar wacht je nog op?

Longen van de aarde

Een boom is een absolute meerwaarde. Hoe meer bomen, hoe gezonder je leefomgeving. Ze filteren de lucht en verminderen op die manier ook fijnstof en schadelijke gassen. Ook het klimaat heeft er baat bij, want bomen slaan CO2 op en vergroenen de omgeving

Weg met je parasol

Bomen zuiveren niet enkel de lucht, ze zorgen ook voor schaduw en bijgevolg een lagere omgevingstemperatuur in je tuin. Hoog tijd om die parasol in te ruilen voor een boom die perfect bij je tuin past!

Extra leven

Het planten van bomen is ook voordelig voor de biodiversiteit. Insecten, vogels en heel wat andere dieren zijn afhankelijk van bomen: als nest- en schuilplaats of als bron van voedsel. Een (extra) boom helpt met andere woorden de natuur overleven.

Beter in je vel

Tot slot: een groene omgeving heeft een waardevolle impact op je mentale welzijn. Onderzoeken bevestigen steeds vaker dat in het groen vertoeven het stressniveau verlaagt en het concentratievermogen verhoogt.

Aan de slag

Overtuigd? Aan de slag ermee! Haal je schop maar van onder het stof want november is de ideale maand om te planten. De grond is dan nog relatief warm en vochtig en de wortels hebben voldoende tijd om zich te ontwikkelen voor de winter er aankomt. Zo kan je jonge boom met een serieuze voorsprong het nieuwe tuinseizoen starten!

Nationale Boomplantdag is een campagne van VLAM en wordt gevoerd via de kanalen van Groen van bij ons. Jaarlijks vindt het plaats op de tweede zaterdag van november, dit jaar valt de Nationale Boomplantdag op zaterdag 11 november. Een warme oproep aan alle tuineigenaars om een boom, struik, haagplant of vaste plant te planten in de tuin.