Gedaan met laden. U bevindt zich op: Over het volwassenenonderwijs Volwassenenonderwijs

Over het volwassenenonderwijs

Het volwassenenonderwijs biedt opleidingen en modules aan op maat van iedereen. Jong, oud. Iets bijleren of van nul starten. Er is altijd een reden om bij te leren. 

Les volgen in een Ligo-CBE of in een CVO? Eén module volgen of een volledige opleiding? Of op zoek naar een andere opleiding? Vind de informatie over het volwassenenonderwijs. 

 

Centra voor basiseducatie (Ligo-CBE) en volwassenenonderwijs (CVO)

In het volwassenenonderwijs kan je les volgen in een centrum voor basiseducatie (Ligo-CBE) of een centrum voor volwassenenonderwijs (CVO). Deze centra(opent in nieuw venster) geven je een erkend (deel)certificaat of diploma als je een opleiding hebt afgerond.

 • Basisvaardigheden aanleren via basiseducatie

  De centra voor basiseducatie (Ligo-CBE) organiseren cursussen basiseducatie, waaronder:

  • Lezen en schrijven voor mensen die Nederlands spreken
  • Nederlands voor anderstaligen
  • Basis Frans en Engels
  • Rekenen
  • Computer
  • Algemene vorming

  Ben je 18 jaar of ouder en heb je nog geen diploma secundair onderwijs? Heb je moeite met lezen, schrijven of rekenen? Dan is basiseducatie iets voor jou.

  Meer informatie over basiseducatie(opent in nieuw venster)

 • Een opleiding volgen in een centrum voor volwassenenonderwijs (CVO)

Modules en opleidingen

Een opleiding is een geheel van modules. Je schrijft je in voor één of meerdere modules, of voor een opleiding.

Zo kan je kiezen voor de opleiding ‘Mecanicien Bromfietsen en Motorfietsen’. Je kan er ook voor kiezen om alleen de module ‘Diagnose en herstelling bromfietsen’ te volgen.

Sommige modules moet je in een vaste volgorde volgen. zo is het noodzakelijk om de module ‘Eenvoudige chocoladeproducten’ te volgen als je graag wil inchrijven voor de module ‘Pralines’ van de opleiding Chocoladebewerker.

Slaag je voor een module, dan ontvang je een deelcertificaat. Slaag je voor alle modules van een opleiding, krijg je een erkend certificaat en als dit in combinatie is met slagen voor de opleiding Aanvullende Algemene Vorming het diploma secundair onderwijs.

De centra bepalen zelf welke modules en opleidingen ze aanbieden. Daardoor is het aanbod van de centra verschillend. Wat wel vastligt, is de lestijd van een module.

Andere opleidingen voor volwassenen

Je kan ook bij andere organisaties leren, niet enkel in een erkend Ligo-CBE of CVO. Meer informatie vind je op hun websites. Let op: je vindt deze opleidingen niet terug via het Opleidingskompas(opent in nieuw venster).

Informeren over het volwassenenonderwijs

Kom jij voor je werk in contact met volwassenen die op zoek zijn naar een opleiding?

Gebruik de toolkit voor toeleiders(PDF bestand opent in nieuw venster) ter ondersteuning.