Wij kijken naar de kracht van de patiënt, niet de beperking

Tom Van Bael (40), verpleegkundige op de opname-eenheid Ouderen in het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Geel: “Ik heb 17 jaar als HR-verantwoordelijke gewerkt, maar twee jaar geleden besloot ik mijn leven om te gooien. Ik ben toen verpleegkunde gaan studeren en sinds september ben ik aan de slag in het Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum. Daar werk ik in een gesloten leefeenheid met zestigplussers, die een psychische kwetsbaarheid hebben. Samen met onder andere een psychiater en maatschappelijk werker analyseer ik de omgeving van de patiënt, waarop we zorg op maat uitstippelen. Dat zijn zorgtaken die elke senior wel kan gebruiken, maar ook therapiesessies. Daarnaast creëren we een gezonde leefgemeenschap waar de patiënten zich thuis voelen. Met 22 verschillende patiënten ziet geen enkele dag er dus hetzelfde uit.”

Waarom doe je dit zo graag?

“Eindelijk kan ik mijn persoonlijke competenties volop inzetten! Heel belangrijk voor mij is dat we hier werken aan het herstel van de patiënt. We kijken naar de mogelijkheden, niet de beperkingen. Van opname tot ontslag ben ik verantwoordelijk voor een aantal patiënten. Als één van hen dan het ziekenhuis mag verlaten, geeft dat heel veel voldoening.”

Foto: (c) Hilde Daniels

Boeiend en gevarieerd werk

Anne Sorret (48), medewerker continuïteit bij het agentschap Jongerenwelzijn: “Het doel van ons agentschap is om oplossingen te zoeken voor jongeren in een moeilijke opvoedingssituatie. Ik organiseer onder andere gesprekken met jongvolwassenen die geen sociaal of professioneel vangnet meer hebben. We zoeken mee uit hoe ze op eigen benen kunnen staan. Ik kom zowel met jongeren als met partners in de volwassenhulp zoals bijvoorbeeld VAPH of OCMW in contact, wat mijn werk zeer boeiend en gevarieerd maakt. Samen werken we aan een ondersteuningsplan voor de jongere, zodat die op eigen benen kan staan. Vaak kom ik in aanraking met uitdagende situaties, maar ik kan altijd rekenen op mijn collega’s voor advies. Bovendien krijg ik de vrijheid om mij bij te scholen waar nodig zodat ik mensen nog beter kan helpen.”

Dankzij mijn collega's leer ik nog alle dagen bij

Katrien Huybrechts (38), verpleegkundige bij de Kind & Gezin-Lijn: “Ouders met specifieke vragen over voeding, vaccinatie, gezondheid, opvoeding, ouderschap, … kunnen bij ons terecht. Ik help hen telefonisch, via mail en ook via chat. We reageren niet alleen snel, maar nemen ook de tijd om te luisteren. Zo kunnen ouders het hart eens luchten of hun onzekerheden uiten, maar kunnen ze ook heel gericht informatie krijgen van ons. We zijn er graag voor hen. Ik voel me goed in mijn team. Het is gemakkelijk om bij elkaar advies te vragen. Dankzij mijn collega’s leer ik nog iedere dag bij.”

Onze verwezenlijkingen maken een groot verschil

De Vlaamse overheid is een diverse werkgever en biedt een waaier aan jobs aan. Ook in de zorgsector zijn boeiende jobs te vinden. Joris Vanormelingen en Katrien Panis werken als beleidsmedewerkers bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

“Het VAPH zet zich in voor de ondersteuning voor personen met een handicap in Vlaanderen”, zegt Joris. “Daarnaast voorziet het agentschap hulpmiddelen en toeleiding.”

Daar moet natuurlijk een beleid voor opgesteld worden. “Onze sector zit volop in verandering”, geeft Katrien aan. “We hebben bijvoorbeeld een nieuw systeem opgesteld om de ondersteuning van mensen met een handicap te subsidiëren. Om dat systeem zo goed mogelijk vorm te geven, moest ik samenzitten en onderhandelen met onder andere vertegenwoordigers van zorgaanbieders, personen met een handicap, vakbonden, ….. Ik ben dus vooral inhoudelijk bezig.”

Joris keek vervolgens naar de financiële aspecten. “Ik ben econoom van opleiding en hou me vooral bezig met de financiering en budgetten. Daarvoor werk ik samen met juristen, financiële experten of inhoudelijk experten (pedagogen), zoals Katrien.”

Veel voldoening

“Zowel Joris als ik komen in aanraking met heel uiteenlopende mensen die vaak andere belangen verdedigen”, zegt Katrien. “Een compromis vinden waar iedereen zich in kan vinden is soms een uitdaging, maar het is tegelijkertijd ook een verrijking. Het geeft me een enorme voldoening als we hierdoor een meerwaarde kunnen verwezenlijken in het leven van personen met een handicap. Ik ben ervan overtuigd dat onze inspanningen een groot verschil kunnen maken in de praktijk.” Ook Joris beseft dat zijn werk maatschappelijk relevant is. “We moeten ervoor zorgen dat zoveel mogelijk personen met een handicap een correct budget kunnen benutten, zodat het maatschappelijk bereik zo groot mogelijk is. We willen namelijk zoveel mogelijk mensen met een handicap ondersteunen met de middelen die we ter beschikking hebben.”

Ondanks dat de twee een functie uitvoeren als beleidsmedewerker, voelen Katrien en Joris zich toch erg betrokken met de zorgsector in de praktijk. “Ik werkte hiervoor als wetenschappelijk onderzoeker, maar dat was iets te academisch. Dankzij mijn job als beleidsmedewerker sta ik nu meer in het werkveld”, klinkt het bij Joris. “Ik ga ook nog regelmatig op bezoek bij zorgaanbieders en werk mee aan infosessies voor personen met een handicap”, zegt Katrien. “Ik doe daar heel wat inspiratie op om het beleid verder uit te werken. Je kan dus ook iets betekenen voor mensen zonder dat je hen persoonlijk kent.”

Waarom kiezen voor een zorgfunctie bij de Vlaamse overheid?

  • Een waaier aan mogelijkheden: verpleegkundigen, artsen, opvoeders, preventieadviseurs, beleidsmedewerkers, …
  • Een gevarieerde en maatschappelijk relevante job
  • Goede arbeidsvoorwaarden
  • Opleidingskansen

Overtuigd?

Bekijk onze vacatures ((opent in nieuw venster))