Kinesitherapeute en patiënt.
Lieven Van Assche

Wilt u snel werk vinden? Misschien moet u voor een knelpuntberoep kiezen. Want werkgevers hebben het voor knelpuntberoepen moeilijk om geschikte kandidaten te vinden.
Beschikt u niet over de juiste opleiding of ervaring? Volg dan een opleiding die naar een knelpuntberoep leidt. Zo vergroot u uw kans om snel werk te vinden.

Knelpuntberoepen

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) publiceert elk jaar een overzicht van de knelpuntberoepen (opent in nieuw venster). Dat zijn alle banen waarvoor de vacatures in Vlaanderen moeilijk ingevuld raken. De lijst bevat elk jaar een aantal structurele knelpuntberoepen, zoals technische beroepen, verpleegkundigen, schoonmakers en anderen.

Knelpuntopleidingen

De VDAB geeft een overzicht per sector van de studies die u via VDAB kunt volgen (opent in nieuw venster). Het zijn studies die erkend zijn door VDAB en die leiden naar een knelpuntberoep. Dat betekent dat ze een grote kans op werk bieden.

Bent u ingeschreven als werkzoekende bij VDAB, dan kunt u in bepaalde gevallen uw werkloosheidsuitkering behouden als u zo'n studierichting volgt.

In de opleidingendatabank van de VDAB (opent in nieuw venster) vindt u de opleidingen die naar een knelpuntberoep leiden. Werkt u in de privésector of de socialprofitsector, dan kunt u onder bepaalde voorwaarden een aanmoedigingspremie krijgen voor de volledige duur van een opleiding die leidt tot een knelpuntberoep.