Knelpuntberoepen

De Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en Beroepsopleiding (VDAB) publiceert elk jaar een overzicht van de knelpuntberoepen(opent in nieuw venster). Dat zijn alle banen waarvoor de vacatures in Vlaanderen moeilijk ingevuld raken. De lijst bevat elk jaar een aantal structurele knelpuntberoepen, zoals technische beroepen, verpleegkundigen, schoonmakers en anderen.

Knelpuntopleidingen

De VDAB geeft een overzicht per sector van de studies die u via VDAB kunt volgen(opent in nieuw venster). Het zijn studies die erkend zijn door VDAB en die leiden naar een knelpuntberoep. Een werkzoekende die een erkende opleiding wil volgen, heeft recht op een aantal voordelen, zoals het behoud van de werkloosheidsuitkering of een tussenkomst in de vergoeding voor cursussen, mobiliteit of kinderopvang).

In de opleidingendatabank van de VDAB(opent in nieuw venster) vindt u een breed overzicht van zowel erkende als niet erkende opleidingen, die georganiseerd worden door VDAB of door partnerorganisaties als hogescholen of cvo's,