Gedaan met laden. U bevindt zich op: Zelfstandig wonen met een handicap

Zelfstandig wonen met een handicap

De noden van personen met een handicap zijn heel verschillend. Sommige personen met een handicap moeten terugvallen op permanente opvang in een voorziening. Maar u kunt misschien wel perfect zelfstandig wonen.

Een woning huren of kopen

Rolstoelgebruiker in zijn assistentiewoning.
© Bas Bogaerts

Personen met een handicap kunnen aanspraak maken op financiële steun om een woning te huren.

  • U kunt een sociale woning huren. Voor personen met een handicap worden aangepaste woningen of appartementen voorbehouden. Neem voor meer informatie contact op met een sociale woonmaatschappij in uw buurt.
  • U kunt een huursubsidie krijgen. Als u een handicap hebt van 66% of 65-plusser bent, kunt u onder bepaalde voorwaarden een tegemoetkoming in de huur krijgen. Deze huursubsidie is bedoeld voor personen die naar een betere, aangepaste woning verhuizen.

U kunt ook een goedkope of sociale lening krijgen om een woning te kopen of renoveren. Er zijn verschillende instanties die goedkope leningen aanbieden.

Een woning aanpassen

Als persoon met een handicap kunt u vaak ook financiële steun krijgen om uw woning aan te passen aan uw noden.

Bent u ouder dan 65, dan maakt u aanspraak op de Vlaamse aanpassingspremie. De aanpassingspremie dient voor het aanpassen van een woning voor een bejaarde (ouder dan 65 jaar). Het gaat om werken aan de constructie van de woning om die aan te passen aan de bijzondere fysieke behoeften van een inwonende bejaarde ouder dan 65 jaar. Hoofdzakelijk gaat het om aanpassingen om de woning beter toegankelijk te maken.

Mijn VerbouwPremie is een vergoeding voor verbeteringswerken en verbouwingswerken voor wie aan de voorwaarden voldoet (aanvragen vanaf 1 oktober 2022).

Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH) komt tussen in de aankoop van bepaalde hulpmiddelen (bijvoorbeeld aangepast meubilair) voor personen met een handicap.

Wonen met assistentie of begeleiding

Met het systeem van de persoonsvolgende financiering kunt u zelf uw zorg inrichten. Mensen die af en toe hulp nodig hebben kunnen via de rechtstreeks toegankelijke hulp ondersteuning zoeken. Zij hebben hiervoor geen erkenning nodig.