Gedaan met laden. U bevindt zich op: Vervoerregio Waasland

Vervoerregio Waasland

In 2018 besliste de Vlaamse overheid dat gemeentebesturen meer zelf kunnen beslissen hoe ze hun mobiliteit organiseren. Omdat verkeer niet stopt aan de grens van een gemeente werd Vlaanderen opgedeeld in 15 vervoerregio’s. In die vervoerregio’s werken verschillende gemeenten samen aan een mobiliteitsplan, specifiek voor die regio. Vervoerregio Waasland is één van die regio’s.

Regionaal Mobiliteitsplan

Op 6 februari 2024 heeft de Vlaamse Minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters het Regionaal Mobiliteitsplan voor de vervoerregio Waasland officieel goedgekeurd, nadat de Vervoerregioraad het plan op 25 januari 2024 definitief heeft vastgesteld. Dat plan tekent de toekomst van de mobiliteit in de vervoerregio Waasland uit en bevat acties voor lokale en bovenlokale overheden om die toekomstvisie te realiseren. Dit plan is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de steden en gemeenten van de vervoerregio met de Vlaamse Overheid, de provincie, de NMBS en Infrabel. De nadruk wordt gelegd op het bovenlokale aspect, zonder het lokale uit het oog te verliezen. Ook het middenveld en de burger zelf werkten hieraan mee.

Bekijk het Regionaal Mobiliteitsplan:

Uitdagingen

Maak kennis met basisbereikbaarheid en de uitdagingen voor de Vervoerregio Waasland in deze video.

Inhoud is aan het laden

Over de vervoerregio Waasland

De Vervoerregio Waasland is 430 km2 groot en telt negen gemeenten: Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zele. In het gebied wonen ongeveer 244.000 mensen. Er zijn 95.000 arbeidsplaatsen.

Het is best druk in en rond Sint- Niklaas en Temse en op de as van Lokeren naar Zele. Het zijn dan ook aantrekkingspolen die zorgen voor heel wat heen-en-weerverkeer in het Waasland. Een groot deel van het ‘landelijke’ Waasland, met verschillende uit de kluiten gewassen gemeenten, richt zich ook op Sint- Niklaas en op Lokeren.

Het Waasland ligt tussen de steden Antwerpen en Gent. Heel wat oost-westgerichte infrastructuren doorkruisen de regio. Dat zijn niet alleen autowegen, maar ook waterwegen, fietssnelwegen en een spoorlijn.

De Waaslandhaven zorgt voor heel wat verkeer van mensen en goederen. Dat verkeer verloopt vandaag grotendeels via de weg. De grote drukte op de snelwegen en de concentratie van wegen richting Antwerpen zorgen dat steeds meer chauffeurs van personen- en vrachtwagens, de snelweg verlaten en andere routes uitproberen. Ze zoeken met andere woorden de ‘binnenwegen’ op tussen de E17 en de Waaslandhaven. Deze reflex levert bijzonder veel verkeersoverlast op doorheen onze regio.

Verslagen vervoerregioraad Waasland

Participatietraject

Plan-Mer

In het kader van de opmaak van het Regionaal Mobiliteitsplan (RMP) voor de vervoerregio Waasland wordt een plan-MER opgemaakt krachtens het ‘Besluit van de Vlaamse Regering van 20 november 2020 over de regionale mobiliteitsplannen met integratie van de milieueffectrapportage’. De milieubeoordeling verloopt in verschillende fases.

Contact

VERVOERREGIO WAASLAND
VAC Gent
Koningin Maria Hendrikaplein 70, bus 80
9000 Gent
vervoerregio.waasland@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)
Voorzitters
Carl Hanssens
carl.hanssens@sint-niklaas.be(opent in uw e-mail applicatie)
Stad Sint-Niklaas
Voorzitter
Erwin Sucaet
erwin.sucaet@mow.vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)
Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW)
Voorzitter
Team MOW
Sam Janssens
sam.janssens@mow.vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)
Departement Mobiliteit en Openbare Werken (MOW)
Mobiliteitsbegeleider
Vladimir Kostadinov
vladimir.kostadinov@mow.vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)
Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)
Regiomanager
Micheline Steen
micheline.steen@delijn.be(opent in uw e-mail applicatie)
De Lijn
Vervoerregiomanager
Rutger Huybrechts
rutger.huybrechts@delijn.be(opent in uw e-mail applicatie)
De Lijn
Vervoerregiodeskundige
Hans De Preter
hans.depreter@vlaamsewaterweg.be(opent in uw e-mail applicatie)
De Vlaamse Waterweg nv

Thomas Gerets
thomas.gerets@mow.vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)

Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust
Stafmedewerker