De huidige Vlaamse wetgeving regelt:

Verder bepaalt de Vlaamse overheid allerlei voorwaarden voor bv. doodskisten, crematie, de oprichting en het beheer van een crematorium, …

De aangelegenheden voor begraving en lijkbezorging worden verder door gemeentelijke reglementen geregeld. Op de gemeentelijke beslissingen en uitvoering wordt toezicht uitgeoefend door het Agentschap Binnenlands Bestuur.

Op Lokaalbestuur.vlaanderen.be, de website van het Agentschap Binnenlands Bestuur, vindt u:

  • de regelgeving over begraafplaatsen en lijkbezorging
  • modeldocumenten die als basis dienen voor de reglementen en formulieren van de Vlaamse gemeenten.

Uitvaarten tijdens de coronacrisis

Begrafenissen, crematies en asverstrooiingen zijn toegelaten, mits inachtneming van de social distancing maatregelen en de verplichting om een mondmasker te dragen.

Tijdens de viering of plechtigheid mogen maximaal 50 personen aanwezig zijn (max. 1 persoon per 10 m²). Een bijeenkomst in een zaal na de uitvaart (koffietafel of receptie) is niet toegestaan. Sinds 8 mei 2021 mogen recepties en erediensten wel buiten doorgaan met 50 aanwezigen. Dit kan enkel op open terrassen die onderdeel uitmaken van een horeca-inrichting, van een professionele traiteur- of cateringonderneming of van een feest- of receptiezaal.

Begraafplaatsen blijven toegankelijk mits inachtneming van de social distancing maatregelen.

Begrafenisondernemers en crematoria vinden alle coronarichtlijnen op de website van Agentschap Binnenlands Bestuur ((opent in nieuw venster)).

Meer info