Houtverbranding, niet zonder risico
Houtpellets worden niet als fossiele brandstof beschouwd. Maar dat is niet het enige criterium om als groene energiebron aangeprezen te worden. De Vlaamse overheid promoot geen huishoudelijke verwarmingssystemen op hout. Studies tonen namelijk aan dat huishoudelijke houtverbranding voor de uitstoot van fijn stof en andere schadelijke stoffen zorgt. Dat kan overlast veroorzaken voor het milieu en de mensen in de buurt, zeker in periodes van windstil en/of mistig weer. Grotere installaties met een performante rookgaszuivering zijn op dit vlak interessanter.
Waarop letten?
- Bekijk de duurzame verwarmingsalternatieven.
- Kiest u voor een pelletketel? Een installatie met het juiste vermogen is het meest efficiënt.
- Hou er rekening mee dat de opslag van houtpellets een aangepaste opslagplaats met een gemakkelijke doorgang vraagt.
- Voor een pelletketel thuis heeft u geen milieuvergunning nodig op voorwaarde dat u enkel pellets gebruikt die voldoen aan de Belgische reglementering (Koninklijk besluit tot bepaling van de eisen waaraan houtpellets moeten voldoen om gebruikt te worden als brandstof voor niet-industriële verwarmingstoestellen(opent in nieuw venster) van 5 april 2011).
- Kies voor een PEFC- of FSC-label. Deze pellets zijn gecontroleerd op vochtgehalte en densiteit. Ze kunnen een optimale verbranding aan: ongeveer 0,5% asresten en weinig rook of roet.
- In België mogen enkel pellets van onbehandeld hout, afkomstig van duurzaam bosbeheer, verkocht worden. De verpakking van houtpellets op de Belgische markt moet de gecertificeerde kwaliteit vermelden.
- Geef de voorkeur aan een installateur met certificaat van bekwaamheid.
- Af te raden: de klassieke open haard die 90% van de warmte onbenut naar de schoorsteen stuurt.