Veilig zwemmen in open lucht
Veilig zwemmen vereist schoon zwemwater. Maar ook als de kwaliteit van het water goed is, mag u niet zomaar overal zwemmen.
Zwemmen in zee
Veilig zwemmen in de zee vereist toezicht door gediplomeerde redders. Wilt u veilig zwemmen, ga dan naar plaatsen waar de reddersposten open zijn(opent in nieuw venster).
- In mei en juni zijn een beperkt aantal posten geopend (soms alleen in het weekend).
- In juli en augustus zijn er langs de hele kust 82 reddersposten open, elke dag van 10.30 tot 18.30 uur.
- Van 1 tot 15 september is er een beperkt aantal posten geopend.
De borden en gekleurde vlaggen(opent in nieuw venster) op het strand maken duidelijk waar en wanneer u mag zwemmen.
Op kustweerbericht.be(opent in nieuw venster) vindt u een zee- en kustweerbericht en mariene meteo-verwachtingen, maar ook informatie en voorspellingen over golven, getij, wind en zicht op zee.
Zwem- en recreatiezones
Veilig zwemmen of watersporten beoefenen vereist schoon zwemwater. Het water in de zwem- en recreatiezones moet voldoen aan bepaalde kwaliteitsnormen. De Vlaamse Milieumaatschappij controleert dat water in Vlaanderen in opdracht van het Agentschap Zorg & Gezondheid.
- Het zwemwater aan de zee wordt van juni tot half september gemiddeld anderhalve keer per week onderzocht. De waterkwaliteit aan de zee vermindert meestal na hevige regenbuien.
- De openbare zwemvijvers worden vanaf mei wekelijks gecontroleerd, onder andere op het voorkomen van blauwalgen.
- Het water van de recreatievijvers wordt om de twee weken onderzocht. In recreatievijvers mag niet gezwommen worden.
Wilt u veilig zwemmen of bijv. bootje varen, raadpleeg dan de
- overzichtskaart van de waterkwaliteit(opent in nieuw venster) van kustwater of vijvers in uw buurt.
- informatie aan de paal die bij elke vergunde zone staat.
Op kwaliteitzwemwater.be vindt u ook
- het online meldpunt Kwaliteit Zwemwater(opent in nieuw venster) voor vragen over veilig zwemmen of de kwaliteit van het zwemwater
- gezondheidstips voor warme dagen en een overzicht van vaak voorkomende klachten(opent in nieuw venster).
Buiten zwem- of recreatiezones
Het is verboden te zwemmen in recreatievijvers en in de bevaarbare waterlopen (rivier, kanaal, vaart, havendok, ...) waar het niet toegelaten is.
Zwemmen in natuurgebied of bos?
- Voor de veiligheid van de zwemmer en om het waterleven te beschermen kan het meestal niet. Veel waterpartijen in Vlaanderen zijn immers vervuild, te diep en te koud of op een andere manier gevaarlijk.
Illegaal zwemmen houdt dus altijd een risico in voor uw gezondheid en veiligheid. Bovendien kunt u een boete krijgen bij controle.
- Men mag enkel zwemmen in een waterloop, vijver, plas, … in een natuurreservaat of bos als het toegelaten is in de toegankelijkheidsregeling voor dat domein. Zie: toegankelijkheidsregeling per natuurdomein of de toegankelijkheidsregeling bij de diensten van de gemeente in kwestie. Als zwemmen is toegelaten, dan wordt dat aangegeven met een bord (met daarop een groene zwemmer).
Is zwemmen ergens toegelaten, maar is de waterkwaliteit tijdelijk slecht, bijvoorbeeld door blauwalgen? Dan zal de beheerder ter plaatse daarover op een bord communiceren.
Evenement?
Organiseert u een evenement op een waterloop of een vijver waar geen bewaking van de zwemwaterkwaliteit voorzien is? Dan bent u zelf verantwoordelijk voor het laten uitvoeren van de nodige analyses door een erkend privé-laboratorium(PDF bestand opent in nieuw venster). Dit laat u best een week voor het evenement doen.
Op vmm.be vindt u meer aandachtspunten bij het organiseren van een evenement(opent in nieuw venster) buiten een zwem- en recreatiezone.