Gedaan met laden. U bevindt zich op: Het Europees Jaar van de Vaardigheden start 9 mei Nieuwsberichten van Werk & Sociale Economie

Het Europees Jaar van de Vaardigheden start 9 mei

Nieuwsbericht
2 mei 2023

Op dinsdag 9 mei gaat het Europees Jaar van de Vaardigheden, of the European Year of Skills (EYS), van start. Tijdens dit jaar wordt een hele reeks aan acties en initiatieven in de kijker gezet om de mismatch tussen jobs en vaardigheden op de arbeidsmarkt aan te pakken. Bovendien krijgen mensen en bedrijven op die manier de kans bij te dragen aan de groene en digitale transities.

Het EYS is een initiatief van de Europese Commissie en werd aangekondigd door voorzitter Ursula don der Leyen, tijdens haar State of the Union.

Het EYS bestaat uit volgende vier pijlers:

  1. bevorderen van investeringen in opleiding en bijscholing;
  2. inzetten op het matchen van de noden van bedrijven met de vaardigheden door nauw samen te werken met sociale partners en bedrijven;
  3. ambities en vaardigheden van mensen afstemmen op de mogelijkheden op de arbeidsmarkt;
  4. mensen van buiten de EU met de vereiste vaardigheden aantrekken.

Onder andere burgers, bedrijven, opleidingsverstrekkers en sociale partners worden sterk aangemoedigd deel te nemen aan de verschillende initiatieven en activiteiten van het EYS. Interesse om het startevent op 9 mei online mee te volgen? Schrijf u dan hier in.

Elke lidstaat heeft nationale coördinatoren die het aanspreekpunt zijn om het EYS in goede banen te leiden. België heeft drie regionale coördinatoren, voor Vlaanderen is dat Willem De Klerck. Vlaanderen legt een sterke link met het partnerschap levenslang leren, gezien Willem De Klerck ook (waarnemend) coördinator is van het Expertisecentrum Innovatieve Leerwegen. Vanuit het expertisecentrum worden het komende jaar ook verschillende initiatieven gelanceerd in het teken van het jaar van de vaardigheden. Hou de Werkzin-e en onze sociale media in het oog om op de hoogte te blijven van hun activiteiten.

Het EYS loop van 9 mei 2023 tot en met 8 mei 2024. Ons land is de eerste helft van 2024 bovendien Voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Aangezien vaardigheden ook in de kijker staan tijdens het Belgisch Voorzitterschap, creëert het Departement Werk en Sociale Economie zoveel mogelijk synergiën tussen beide initiatieven.

Meer informatie over het EYS kan u op de officiële website(opent in nieuw venster) terugvinden.

logo Europees Jaar van de Vaardigheden

Blijf op de hoogte met Werkzin-e, de elektronische nieuwsbrief van het Departement Werk en Sociale Economie