Gedaan met laden. U bevindt zich op: Oproep voor proeftuinen voor een nieuw model kinderopvang Nieuwsberichten van Werk & Sociale Economie

Oproep voor proeftuinen voor een nieuw model kinderopvang

Nieuwsbericht
23 november 2023

De Vlaamse regering lanceert een oproep voor vijf partnerschappen die proeftuinen opzetten rond kinderopvang voor bedrijven. Met een budget van 1.000.000 euro willen we innovatieve oplossingen bevorderen voor de link tussen kinderopvang, tewerkstelling en bedrijfsinvesteringen.

Het VIONA-onderzoek van 2023 toont aan dat formele kinderopvang in Vlaanderen sterk verbonden is met de tewerkstelling van ouders. 95.5% van de gebruikers doet dit vanwege werk. Het onderzoek suggereert dat bedrijven kinderopvang kunnen benutten als troef om personeel aan te trekken, maar de huidige implementatie is een uitdaging. De Vlaamse regering streeft naar een decentraal model in samenwerking met bedrijven. Hierbij investeert een onderneming per gewenste plaats in een netwerk van vergunde kinderopvanginitiatieven. Dit creëert extra, kwalitatieve plaatsen. Het systeem biedt ouders de mogelijkheid om werkuren uit te breiden.

Om dit te faciliteren, wil de Vlaamse regering vijf partnerschappen opzetten tussen organisaties die bedrijven bereiken en organisatoren van vergunde kinderopvang. De oproep omvat drie fasen: informeren, beheren en coördineren van opvangplaatsen, en leren uit de aanpak. De Vlaamse overheid voorziet 1.000.000 euro voor deze proeftuinen. Belangrijk is dat infrastructuur en werkelijke kinderopvang niet door het project gefinancierd worden, maar door bestaande subsidies en bijdragen van ouders en bedrijven. Tegemoetkomingen aan bedrijven om deel te nemen zijn niet subsidiabel.

Indienen voor deze oproep kan tot 13 december via de Platos applicatie(opent in nieuw venster).

Meer info: Oproep voor proeftuinen voor een nieuw model kinderopvang(PDF bestand opent in nieuw venster)