Gedaan met laden. U bevindt zich op: Afwijkingen in het GRB melden Basiskaart Vlaanderen (GRB)

Afwijkingen in het GRB melden

Om de bijhouding van de basiskaart Vlaanderen (GRB) aan te sturen is het belangrijk om te weten waar er zich wijzigingen voordoen op het terrein of waar er fouten of onvolledigheden zitten in het GRB.

Overeenkomstig Artikel 13 van het GRB-decreet moeten de deelnemers aan GIS-Vlaanderen (dit zijn onder andere de steden en gemeenten, entiteiten van de Vlaamse Overheid, nutsbedrijven) terreinmutaties, fouten en onvolledigheden in het GRB aan Digitaal Vlaanderen melden. Maar ook andere gebruikers kunnen afwijkingen doorgeven naar het GRB. Zo kan het GRB op deze plaatsen snel bijgewerkt worden.

Organisaties kunnen GRB-afwijkingen melden op verschillende manieren:

  • Het GRB Meldingssysteem(opent in nieuw venster) is een webtoepassing voor het melden van terreinmutaties, fouten of onvolledigheden in het GRB, dit noemen we “het indienen van een terugmelding”.
    Via het systeem kan je op 2 manieren terugmelden:
    • Je meldt afwijkingen rechtstreeks online: Dit is eenvoudig en praktisch. Je tekent de zone in van een GRB-afwijking en daarna beschrijf je de afwijking aan de hand van keuzelijsten.
    • Je uploadt een bestand met GRB-afwijkingen: die GRB-afwijkingen maak je in jouw eigen GIS-omgeving met behulp van sjabloonbestanden.
  • Je integreert de meldingsservice (GTMF-API) rechtstreeks in jouw toepassing: deze methode is vooral geschikt voor organisaties of applicaties die een constante stroom aan meldingen genereren of die het GRB Meldingssysteem willen integreren in hun eigen toepassingen of systemen.

Meer informatie over het gebruik van GRB Meldingssysteem vind je in de online help.(opent in nieuw venster)

Burgers kunnen fouten en onvolledigheden melden via mail naar digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) of via Geopunt.

De afspraken rond verantwoordelijkheden (wie doet wat?) en termijnen (wanneer wordt gemeld?) zijn vastgelegd in de meldingsspecificaties.(PDF bestand opent in nieuw venster)

Digitaal Vlaanderen, die instaat voor het beheer en de bijhouding van het GRB, controleert alle ingediende terugmeldingen, en geeft feedback aan de melders. De gevalideerde afwijkingen worden gebruikt om het GRB te actualiseren via de GRB-bijhoudingskarteringen.

Inhoud is aan het laden