Gedaan met laden. U bevindt zich op: Afwijkingen in het GRB melden Basiskaart Vlaanderen (GRB)

Afwijkingen in het GRB melden

Waarom melden?

Het GRB vormt een geografische basis waarop gebruikers andere gegevens kunnen enten. Het wordt gebruikt voor onder andere het lokaliseren en intekenen van ondergrondse kabels en leidingen, ongevallenregistraties door heel wat politiezones en als dispatchingtool bij diverse hulpdiensten. 

Het doel is ervoor te zorgen dat de Basiskaart Vlaanderen te allen tijde de meest betrouwbare grootschalige topografische kaart van Vlaanderen is en blijft.

Om de bijhouding van de Basiskaart Vlaanderen aan te sturen is het belangrijk om te weten waar er zich wijzigingen voordoen op het terrein of waar er fouten of onvolledigheden voorkomen met betrekking tot GRB-objecten(opent in nieuw venster). Het gaat over veranderingen in hoofdzakelijk gebouwen, percelen, wegen en hun inrichting.

Melden is een decretale verplichting 

Overeenkomstig Artikel 13 van het GRB-decreet moeten de deelnemers aan GIS-Vlaanderen (dit zijn onder andere de steden en gemeenten, entiteiten van de Vlaamse Overheid, nutsbedrijven) terreinmutaties, fouten en onvolledigheden in het GRB aan Digitaal Vlaanderen melden.

Maar ook andere gebruikers kunnen afwijkingen doorgeven naar het GRB. Zo kan het GRB op deze plaatsen snel bijgewerkt worden.

Wat moet u melden?

Als u in de Basiskaart Vlaanderen (GRB) iets ontdekt dat niet strookt met de realiteit op terrein, kan u dit melden. De oorzaak hiervan kan zijn dat er iets nieuw gebouwd of aangelegd werd of iets verbouwd, gewijzigd of gesloopt werd. Het is ook mogelijk dat er een fout in het GRB geslopen is. Enkel terreinmutaties, fouten of onvolledigheden die betrekking hebben op GRB-objecten(opent in nieuw venster) kunnen gemeld worden.

De afspraken rond verantwoordelijkheden (wie doet wat?) en termijnen (wanneer wordt gemeld?) zijn vastgelegd in de meldingsspecificaties.(PDF bestand opent in nieuw venster)

Naast meldingen rekent Digitaal Vlaanderen ook op het ontvangen van GRB-conforme as-builtplannen, ten laatste één maand na de beëindiging van de infrastructuurwerken.

Hoe kunt u melden?

Organisaties kunnen GRB-afwijkingen melden op verschillende manieren:

  • Het GRB Meldingssysteem(opent in nieuw venster) is een webtoepassing voor het melden van terreinmutaties, fouten of onvolledigheden in het GRB, dit noemen we “het indienen van een terugmelding”.
    Via het systeem kan u op 2 manieren terugmelden:
    • U meldt afwijkingen rechtstreeks online: Dit is eenvoudig en praktisch. U tekent de zone in van een GRB-afwijking en daarna beschrijft u de afwijking aan de hand van keuzelijsten.
    • U uploadt een bestand met GRB-afwijkingen: Die GRB-afwijkingen maakt u in uw eigen GIS-omgeving met behulp van sjabloonbestanden.
  • U integreert de meldingsservice (GTMF-API) rechtstreeks in uw toepassing: deze methode is vooral geschikt voor organisaties of applicaties die een constante stroom aan meldingen genereren of die het GRB Meldingssysteem willen integreren in hun eigen toepassingen of systemen.

Meer informatie over het gebruik van GRB Meldingssysteem vindt u in de online help.(opent in nieuw venster)

Burgers kunnen fouten en onvolledigheden melden via mail naar digitaal.vlaanderen@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie) of via Geopunt.

Wat gebeurt er met uw melding?

Digitaal Vlaanderen, dat instaat voor het beheer en de bijhouding van het GRB, controleert alle ingediende terugmeldingen, en geeft feedback aan de melders. Goedgekeurde meldingen worden omgezet naar GRB-anomalieën die via de GRB-bijhouding worden opgelost door landmeters op het terrein.

Inhoud is aan het laden