Gedaan met laden. U bevindt zich op: Een diploma secundair onderwijs behalen via het secundair volwassenenonderwijs (vroeger tweedekansonderwijs)

Een diploma secundair onderwijs behalen via het secundair volwassenenonderwijs (vroeger tweedekansonderwijs)

Heb je je diploma secundair onderwijs niet behaald? Dan kan dat nog via het volwassenenonderwijs in Vlaanderen en Brussel. 

Een diploma secundair onderwijs dat je via het volwassenenonderwijs behaalt, komt overeen met niveau 4 van de Vlaamse kwalificatiestructuur (VKS)(opent in nieuw venster) en is gelijkwaardig aan een diploma secundair onderwijs dat je op school behaalt.

Voorwaarden

Twee wegen

Er zijn 2 wegen naar je diploma secundair onderwijs via het volwassenenonderwijs:

Leeftijd

  • Je moet minstens 18 jaar oud zijn.
  • Voor een opleiding die in september of later start, mag je ook inschrijven als je ten laatste op 31 december 18 jaar wordt.

Nationaliteit of wettig verblijf

  • Als je 18 jaar of ouder bent, moet je de Belgische nationaliteit bezitten of voldoen aan de voorwaarden voor wettig verblijf in België.
  • Als je geen rijksregisternummer hebt, moet je een document van wettig verblijf voorleggen. De documenten die daarvoor in aanmerking komen, vind je in het vademecum wettig verblijf (docx, 9 p.)(Word bestand opent in nieuw venster).
    Uitzondering: als je les volgt in de gevangenis moet je het wettig verblijf niet aantonen, maar wel een attest van detentie voorleggen.

Procedure

Kies een centrum voor volwassenenonderwijs (CVO) dat het studiegebied algemene vorming en een diplomagerichte opleiding aanbiedt. Je hoeft beide soorten opleidingen niet in hetzelfde centrum te volgen. CVO’s bepalen zelf hoe je moet inschrijven, tot wanneer je kan inschrijven, en wat je moet meebrengen. Concrete informatie vind je op de website van het CVO waar je wil studeren.

Het volwassenenonderwijs werkt modulair. Je kan per module inschrijven. Zo bepaal je zelf het tempo van je opleiding.

Wat kan je behalen?

  • Als je slaagt voor een module in je opleiding, krijg je een deelcertificaat.
  • Als je slaagt voor alle modules in je diplomagerichte opleiding, krijg je een certificaat dat door de Vlaamse overheid erkend wordt.
  • Als je slaagt voor alle modules in je diplomagerichte opleiding en voor de opleiding AAV, ontvang je een diploma secundair onderwijs.
  • Als je slaagt voor alle modules in je opleiding op aso-niveau, ontvang je een diploma secundair onderwijs.

Uitzonderingen

Het is niet mogelijk om een diploma kunstsecundair onderwijs (kso) te behalen via het volwassenenonderwijs. Dit is wel mogelijk via de Examencommissie secundair onderwijs.