Gedaan met laden. U bevindt zich op: Prestatiegeïnformeerd begroten Begroting

Prestatiegeïnformeerd begroten

De begroting van de Vlaamse deelstaatoverheid wordt opgemaakt volgens de principes van het prestatie-geïnformeerd begroten, in het licht van een meerjarig perspectief. Prestatiegeïnformeerd begroten is een vorm van prestatiebegroting waarbij middelen indirect worden gerelateerd aan verwachte prestaties. Daarbij wordt de doeltreffendheid en doelmatigheid van het beleid periodiek geëvalueerd. Zo ontstaat een grotere symbiose tussen beleid en begroting.

ISE en BBT

De invoering van het inhoudelijk structuurelement (ISE) zorgde al voor een stabiele koppeling tussen beleid en begroting. De Vlaamse Codex Overheidsfinanciën (VCO) riep bovendien in 2020 de beleids- en begrotingstoelichting (BBT) in het leven. Dat bracht beleid en budgetten voor eenzelfde jaar samen in één document. De BBT’s zijn ondertussen verankerd in het begrotingsproces bij de begrotingsopmaak en -uitvoering .

Prestatie-informatie

De toevoeging van prestatie-informatie is de volgende stap in het proces naar een prestatiegeïnformeerde begroting. Het gewijzigde artikel 11, §5 van de VCO voorziet dat de begrotingsontwerpen gebaseerd zijn op prestatie-informatie en dat de BBT’s prestatie-informatie opnemen. Die verplichtingen gelden vanaf de begroting 2024. De praktische uitwerking is opgenomen in de BBT-instructies van de begrotingsopmaak.

Mogelijke vormen van prestatie-informatie zijn:

  • Prestatie-indicatoren
  • Beleidsevaluaties
  • Brede heroverwegingen
  • Uitgaventoetsingen

Geen directe prestatiebegroting

Prestatie-informatie is belangrijk in het besluitvormingsproces, maar bepaalt niet noodzakelijk de grootte van de toegewezen middelen. Er is dus geen sprake van ‘directe prestatiebegroting’, waarbij middelen rechtstreeks gelinkt worden aan behaalde resultaten of geleverde prestaties.