Gedaan met laden. U bevindt zich op: We beperken het voedselverlies Duurzaamheid bij Het Facilitair Bedrijf

We beperken het voedselverlies

Het Facilitair Bedrijf zet zich al lang in om voedselverlies te beperken. Het ultieme doel: Zero waste!

Wat doen we om het verlies te beperken?

  • In onze restaurants kies je zelf hoeveel groenten en zetmeelproducten je opschept. Gevolg: 57% minder voedselverlies op het bord en meer tevreden klanten.
  • Men ruimt zelf af en wordt zo meer bewust van overschotten die men weggooit.
  • Door het invoeren van koffieautomaten is er geen verlies meer van koffie. In 2012 goten we nog 87.000 liter koffie per jaar weg.
  • Wist je dat 1 op de 8 broodjes verloren gaan? De overschotten in vergaderzalen worden frequent gemeten om je te ondersteunen bij het bestellen van het juiste aantal.

  • Keukenresten worden mogelijk bewaard (door in te vriezen of snel te koelen) om later te hergebruiken of te verwerken in andere producten.

Restjemee

Medewerkers kunnen na sluitingstijd voor slechts €1 een maaltijd samenstellen met overgebleven cateringvoedsel. Dit beperkt voedselverspilling en stimuleert bewuste consumptie. In de afgelopen zes maanden in 2025 zijn er 3781 restjemee’s verkocht of 1.679 kg. Meer informatie over restjemee.

Keukenresten worden mogelijk bewaard (door in te vriezen of snel te koelen) om later te hergebruiken of te verwerken in andere producten.

Voedselmeting

We meten ons voedselverlies al sinds 2012. Sindsdien nemen we ook stelselmatig acties om het voedselverlies terug te dringen en met succes! Onze laatste meting eind 2019 in onze 10 restaurants toont aan dat het verlies per passage, van 65 g in 2014 en 50 g in 2018 nog verder gedaald naar 37 g in 2019. Dit betekent op een jaar tijd een daling met maar liefst 26%.

In 2025 wordt een nulmeting georganiseerd met een tool ontwikkeld door Het Facilitair Bedrijf. De eerste meting zal plaatsvinden september 2025.

Tijdens een eigen georganiseerde meting wordt gemeten:

  • broodjes restaurant en koffiebar
  • soep
  • dagschotels
  • catering bij vergaderingen

Dit project draagt bij aan onderstaande SDG's

SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie
SDG 13: Klimaatactie