Gedaan met laden. U bevindt zich op: Weg met wegwerpverpakking Duurzaamheid bij Het Facilitair Bedrijf

Weg met wegwerpverpakking

Bij Het Facilitair Bedrijf gaan we het gebruik van wegwerpverpakkingen tegen. Onze focus ligt op hergebruik van materialen. Wij roepen de personeelsleden van de Vlaamse overheid dus ook op om hun eigen brooddoos of koffiebeker mee te nemen naar het werk. Men kan ter plaatse ook herbruikbare bekers, broodjesdoeken, brooddozen, drinkflessen,… aankopen.

We voorkomen wegwerpverpakkingen door suiker in bulk, melk in kannetjes, het bannen van individueel verpakte koekjes,… We stellen tassen en glazen ter beschikking aan de automaten en chillers, gebruiken zoveel mogelijk leidingwater en vermijden PET-flessen.

Is er toch afval? Dan sorteren we voor nieuwe grondstof. We sporen onze collega’s niet enkel aan om te sorteren, maar geven zelf het goede voorbeeld.

Het Facilitair Bedrijf wilt binnen de Vlaamse overheid een voorbeeldfunctie vervullen. Door ook actief de markt te stimuleren - door steeds te vragen naar herbruikbare verpakkingen - willen we zowel klant als leverancier inspireren.

Lander Van den Heede,

teamhoofd Productmanagement

Onze acties in detail

Meten is weten

We meten maandelijks hoeveel wegwerpverpakking er nog gevraagd wordt. Sinds april 2022 voerden we het supplement op wegwerpverpakking weer in (omwille van de covid-pandemie werd dit even teruggeschroefd). We zien dat de vraag naar wegwerpverpakking staags gedaald is, maar we zijn nog niet terug op het punt van voor de pandemie. We merken tegelijkertijd ook dat de verkoop van herbruikbare producten opnieuw in de lift zit. Daarom blijven we investeren in gerichte acties.

Dit project draagt bij aan onderstaande SDG's

SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie
SDG 14: Leven in het water