Gedaan met laden. U bevindt zich op: Capaciteitstarief Oplaadinfrastructuur

Capaciteitstarief

Hoe werkt het capaciteitstarief?

Tot eind 2022 werd je factuurbedrag bepaald enkel op basis van je verbruik. Vanaf 2023 zal een deel van je factuur bepaald worden op basis van piekvermogens, niet alleen op je verbruik. Hoe hoger die piek, hoe meer je betaalt. Voor een doorsnee gezin zal ongeveer 7% van de factuur op je piekvermogens gebaseerd zijn. Daarvoor wordt elke maand gekeken naar het hoogste gemiddelde vermogen per kwartier: de maandpiek (in kilowatt). Het gemiddelde van je laatste 12 maandpieken is de basis voor het capaciteitstarief.

Indien je thuisinstallatie is uitgerust met load balancing, zal dit geen invloed hebben op je piekvermogens.

  • Het capaciteitstarief met een digitale teller
    Bij een digitale teller wordt de data automatisch doorgestuurd naar je netwerkbeheerder. Op basis van de piekvermogens in deze data wordt het gemiddelde berekend.
  • Het capaciteitstarief met een analoge teller
    Als je nog een analoge meter hebt wanneer het capaciteitstarief wordt ingevoerd, dan rekent je netbeheerder een forfaitair bedrag van 2,5 kilowatt aan. De rest wordt aangevuld met een stuk dat gebaseerd is op je actuele verbruik.

Is het capaciteitstarief voordelig voor mij? 

Het systeem is vooral voordelig voor mensen die al heel wat hebben ingezet om meer met elektriciteit te doen. Om te besparen, moet je wel een digitale teller hebben en de gegevens uit die teller verstandig interpreteren. Uiteindelijk moet elke teller digitaal worden. Voor een analoge meter wordt een forfaitair bedrag aangerekend, ook als je piek misschien lager ligt. Het zal in het begin voor iedereen experimenteren worden. Zodra je je eerste factuur ontvangt kan je daaruit lessen beginnen trekken.

Denk ook aan verbruiken die je niet in de hand hebt: als je bijvoorbeeld een bezoeker toelaat om jouw thuislaadpunt te gebruiken, vraag dan om op te laden aan aangepaste snelheid.

Wat met nachttarief?

Vanaf 1 januari 2023 zal er geen onderscheid meer worden gemaakt tussen dag- en nachttarief. Het nachttarief voor de distributiekosten verdwijnt, maar voor de elektriciteitskosten blijft dit wel bestaan.

Heb ik met het capaciteitstarief iets aan zonnepanelen?

Absoluut. Onder het capaciteitstarief worden zonnepanelen zelfs nog voordeliger. Als je zonnepanelen tijdens de dag bijvoorbeeld 3 kWh opwekken en je tegelijk je met die energie je elektrische wagen oplaadt, zit je eigenlijk aan een nuloperatie en niet aan een piek. Dit op voorwaarde dat je niet tegelijk andere grote verbruikers zoals een kookplaat of een wasmachine aanzet. Wanneer je geen zonnepanelen hebt, zal de laadsessie waarschijnlijk een piek opwekken.

Echter, bij het merendeel van de elektrische wagens is er een app beschikbaar waarbij het laadgedrag van de wagen kan ingesteld en gemonitord worden. Dit is op zich een handige tool die zeker kan ingezet worden om enerzijds “groen” te laden en anderzijds pieken te vermijden.

Dus het sleutelwoord hier is plannen - wanneer je zonnepanelen veel energie opwekken, dien je het gezinsverbruik hierop te voorzien.