Gedaan met laden. U bevindt zich op: Praten over taboes op de werkvloer: dat kan! Nieuwsberichten van Vlaanderen Intern HR

Praten over taboes op de werkvloer: dat kan!

Nieuwsbericht
3 mei 2024

Op de werkvloer zwijgen we over verschillende zaken: over werkrelaties tussen collega’s bijvoorbeeld, de werking van de organisatie of klassieke HR-thema’s als werkdruk en welzijn, werktevredenheid, personeelsvisie… Maar waarom zouden we zwijgen? Door taboes bespreekbaar te maken, stimuleer je als werkgever een inclusieve cultuur waarin medewerkers zich ondersteund voelen en gemotiveerd aan de slag blijven.

Zwijgen heeft verschillende redenen

Tekstballon

Tijdens het HRBP-netwerk van 29 april 2024 vertelde professor Peggy De Prins over ‘the dark side of HR’. De aanleiding voor haar onderzoek was het fenomeen ‘employee silence’. Uit dat onderzoek blijkt dat een wijdverspreid fenomeen te zijn: 38% van de werknemers in Vlaanderen spreekt zich niet uit op de werkvloer. Vanuit een HR- en managementperspectief is dat jammer: veel innovatieve ideeën komen zo niet aan de oppervlakte. Zwijgen versterkt bovendien de negatieve impact van bepaalde taboes op het welzijn van de medewerkers.

Waarom zwijgen medewerkers eigenlijk? Dat kan verschillende redenen hebben. Medewerkers willen niemand lastig vallen wanneer de zaken moeilijk lopen of zijn bang voor eventuele negatieve gevolgen. Soms twijfelen ze of het gepast is om zich uit te spreken, vinden ze het moeilijk om negatieve boodschappen te brengen of zijn ze terughoudend om een andere mening te uiten. Of misschien twijfelen medewerkers aan de waarde van hun stem?

Professor De Prins pleit voor een (ver)nieuw(d) realisme in het HR-denken: deel zeker wat goed gaat, maar benoem ook wat minder gaat. Dat is belangrijk in het kader van welzijnspreventie. Maak HR-thema’s bespreekbaar: praat erover met je management, maar ook met je medewerkers. Enkel door taboes te doorbreken, is verandering mogelijk.

Actieplan 'Taboes bespreekbaar maken op de werkvloer'

De Vlaamse overheid zet al jaren in op bespreekbaarheid binnen een preventief welzijnsbeleid. Met het actieplan ‘Taboes bespreekbaar maken op de werkvloer’ wil de Vlaamse overheid zich nu ook richten op thema’s die tot nu toe minder zichtbaar waren. Eenzaamheid, overgang/menopauze en financieel welzijn zijn de kersverse thema’s waarmee de Vlaamse overheid mee aan de slag gaat. Hiermee wil ze zowel jou als leidinggevenden en medewerkers informeren, sensibiliseren en activeren in een cultuur van openheid en begrip op de werkvloer.

De acties zijn zeer uiteenlopend: van concrete welzijnstips, over opleidingen tot het delen van inzichten en kennis over de taboes. Over de specifieke acties krijg je later concrete informatie via Vlaanderen Intern voor HR-professionals.