Gedaan met laden. U bevindt zich op: Richtlijn DVO/DBZ/PRG/2006/3 - Tijdelijke maaltijdchequeregeling periode 1 oktober 2006 - 30 juni 2007 Omzendbrieven, dienstmededelingen, richtlijnen en ministeriële besluiten

Richtlijn DVO/DBZ/PRG/2006/3 - Tijdelijke maaltijdchequeregeling periode 1 oktober 2006 - 30 juni 2007

Richtlijn • DVO/DBZ/PRG/2006/3
Geldig tot en met 30 juni 2007 (niet geldig)
Datum

28 november 2006

Thema

Loonadministratie

Datum:

28 november 2006

Aanhef:

Aan de personeelsleden van de diensten van de Vlaamse overheid die onder het toepassingsgebied van de tijdelijke maaltijdchequeregeling vallen en hun leidinggevenden

Betreft:

Tijdelijke maaltijdchequeregeling periode 1 oktober 2006 - 30 juni 2007

- berekening aantal maaltijdcheques
- verdeling maaltijdcheques
- inhouding werknemersbijdrage
- verlies
- geen cumulatie van voordelen

Op 8 september 2006 nam de Vlaamse Regering een principiële beslissing omtrent de tijdelijke regeling maaltijdcheques voor sommige personeelsleden die vanuit sommige VOI's in het kader van BBB gemigreerd zijn naar een Vlaams ministerie.

Vlaams minister Geert Bourgeois besliste op 4 oktober 2006 dat deze regeling, in afwachting van een integratie in het VPS, moet worden geïmplementeerd.

Deze tijdelijke regeling geldt van 1 oktober 2006 tot 30 juni 2007; het betreft maaltijdcheques met een waarde van 5 euro (2,5 euro werknemersbijdrage en 2,5 euro werkgeversbijdrage).

Hierna volgen een aantal richtlijnen:

Er wordt één maaltijdcheque toegekend per effectieve werkdag, ongeacht de duur van de dagprestaties.

Er wordt dus geen maaltijdcheque toegekend bij jaarlijkse vakantie, ziekteverlof, omstandigheidverlof, enz. (bij volledige dag afwezigheid).

Er wordt evenmin een maaltijdcheque toegekend voor de werkdagen waarvoor een maaltijdvergoeding wordt toegekend (conform reglementering reis- en maaltijdvergoeding).

De verdeling van de maaltijdcheques zal gebeuren via de personeelsverantwoordelijke (overhandiging op de dienst).

De werknemersbijdrage van 2,5 euro per maaltijdcheque zal ingehouden worden op uw nettosalaris.

De maaltijdcheques zijn waardepapieren. Bij verlies of diefstal kunnen ze door iedereen gebruikt worden en kunnen de cheques niet terugbetaald worden. Het is dus van belang ze op een veilige plaats te bewaren.

Artikel 19bis, van het koninklijk besluit van 28 november 1969 (1) bepaalt de voorwaarden waaraan de toekenning van maaltijdcheques moet voldoen om niet als loon (waarop RSZ-bijdragen verschuldigd zijn) te worden beschouwd.

Inzake de cumulatie van de toekenning van maaltijdcheques enerzijds met het gebruik van een maaltijd tegen sociaal tarief in het bedrijfsrestaurant anderzijds, wordt bepaald dat dit enkel mogelijk is als een volledige maaltijd met een maaltijdcheque wordt betaald.

Concreet betekent dit dat u voortaan in de restaurants van de DAB Catering een volledige maaltijd met een maaltijdcheque van 5 euro zal moeten betalen (2) of 5 euro moet betalen in cash of met Proton.

Dit zal ook de regel worden voor alle personeelsleden van de Vlaamse overheid vanaf 1 juli 2007.

Luc LATHOUWERS
secretaris-generaal

(1) Koninklijk besluit van 28 november 1969 tot uitvoering van de wet van 27 juni 1969 tot herziening van de besluitwet van 28 december 1944 betreffende de maatschappelijke zekerheid der arbeiders, gewijzigd bij koninklijk besluit van 3 februari 1998.
(2) Dit komt neer op de huidige kostprijs voor een externe gebruiker.