Gedaan met laden. U bevindt zich op: Leren over toegankelijkheid Inter

Leren over toegankelijkheid

In een toegankelijke samenleving doet iedereen volwaardig en zelfstandig mee: jong, oud, met of zonder beperking en onder alle omstandigheden.  

Als u een beperking hebt, hebt u dus pas een handicap als de omgeving niet is aangepast aan uw mogelijkheden.  

Wat is toegankelijkheid?

Onze leefomgeving bestaat uit verschillende onderdelen: producten, diensten, gebouwen, evenementen, informatie, buitenruimten.

Toegankelijkheid zorgt ervoor dat iedereen die vlot en zonder drempels kan gebruiken. Wat je omstandigheden ook zijn.

Meer uitleg over toegankelijkheid

Hoe bereikt u een toegankelijke leefomgeving?

Dat doet u door te ontwerpen voor iedereen. Dat is een manier van ontwerpen die rekening houdt met alle verschillende soorten gebruikers. Zonder aparte aanpassingen voor elke mens die anders is dan het gemiddelde.

Het doel is een mooie en aantrekkelijke vormgeving voor een resultaat dat iedereen kan gebruiken.

Meer uitleg over ontwerpen voor iedereen

Als u van bij de start rekening houdt met toegankelijkheid, vallen ook de kosten goed mee. Zo toont het onderzoek UHasselt naar kosten en baten van toegankelijkheid van publieke gebouwen aan.

Digitale toolbox voor studenten en docenten

De ontwerpers van morgen zijn de studenten van vandaag. Ben je docent of student? Maak gebruik van de tools uit deze toolbox, laat je inspireren door goede voorbeelden en bouw mee aan een toegankelijke toekomst voor iedereen.

Digitale toolbox voor steden en gemeenten

De weg naar een toegankelijke stad of gemeente is een verantwoordelijkheid van elk beleidsdomein. U kunt rekenen op advies en begeleiding van Inter voor alle domeinen. In de digitale toolbox vindt u tools en goede voorbeelden om zelf aan de slag te gaan met toegankelijkheid.

Vorming

Op zoek naar een vorming over toegankelijkheid? Of een inleefsessie om te ervaren hoe het is om een handicap te hebben? Ontdek het aanbod.

Lessenpakket voor leerkrachten

Een lessenpakket over toegankelijkheid voor leerkrachten 5de leerjaar tot en met 2de middelbaar, met steun van de Warmste Week