Gedaan met laden. U bevindt zich op: Turnhout wil helft van haltes toegankelijk tegen 2030 Mobiliteit

Turnhout wil helft van haltes toegankelijk tegen 2030

De Antwerpse stad Turnhout zet zijn schouders onder het masterplan Toegankelijkheid. De stad stapte in 2021 in het coachingtraject Toegankelijke haltes. Met ambitie en succes.

Belangrijke cijfers

Turnhout schreef zich in voor het coachingtraject Toegankelijke haltes en ondertekende het charter met het departement Mobiliteit en Openbare Werken. Tegen 2030 moet de helft van de Vlaamse bushaltes namelijk toegankelijk zijn voor iedereen.

Het Vlaams Agentschap voor Wegen en Verkeer (AWV) is verantwoordelijk voor 60 van de 160 bushaltes op Turnhouts grondgebied. De overige 100 liggen langs gemeentewegen.

Goed op weg

In 2022 was al 15% van de Turnhoutse haltes toegankelijk. Dat lijkt misschien niet zo veel, maar het is hoger dan gemiddeld.

Inter screende alle bushaltes die de stad in eigen beheer heeft. Daarop volgde een actieplan met voorstellen voor aanpassingen zodat tegen 2030 minstens 50% van de Turnhoutse bushaltes volledig zelfstandig toegankelijk is voor mensen met motorische en visuele beperkingen.

Het stadsbestuur zal ieder jaar 6 bushaltes aanpakken.

We koppelen momenteel de lijst van Inter aan onze meerjarenplanning, zodat de geplande projecten en wegenwerken ook ineens voorzien worden van een toegankelijke halte.
Marc Boogers, schepen van Mobiliteit in Turnhout

Marc Boogers

schepen van Mobiliteit Turnhout

Een gericht actieplan

Op de slotvergadering van het coachingtraject op 19 oktober presenteerde de stad haar actieplan. Het actieplan begint met het ambitiecijfer dat het beleid vastlegde.

Voor deze haltes beschrijft het actieplan:

  • Wat moet er gebeuren om de halte toegankelijk te maken?
  • Welke stappen moeten worden gezet om de halte toegankelijk te maken?
  • Past de heraanleg in een gepland project of wordt alleen de halte toegankelijk gemaakt?
  • Welke budgetten moeten er worden vrijgemaakt?
  • Wanneer worden de haltes toegankelijk gemaakt?

In beeld

Turnhout zet in op toegankelijke haltes voor al zijn inwoners en bezoekers. (foto's © Jef Van Nooten)