Gedaan met laden. U bevindt zich op: Masterplan Toegankelijkheid

Masterplan Toegankelijkheid

Het Masterplan Toegankelijkheid is een actieplan om de halte-infrastructuur van het openbaar vervoer tegen 2030 meer toegankelijk te maken. Het staat in het Vlaams regeerakkoord en past in de nieuwe Vlaamse mobiliteitsvisie van Hoppin

Ook wie een beperking heeft of ouder is en slecht ter been, moet zich met het openbaar vervoer kunnen verplaatsen. Daar zijn toegankelijke haltes voor nodig, maar ook een doordachte samenwerking met de lokale besturen.

Doelstellingen

  • 50% van de haltes van het kernnet en het aanvullend net: toegankelijk tegen 2030. Zo kunnen ongeveer 70% van de reizigers een toegankelijke rit maken.
    • Bestaande haltes zijn dan basistoegankelijk, met wat hulp.
    • Nieuw of opnieuw aangelegde haltes zijn dan zelfstandig toegankelijk voor mensen met een motorische beperking en voor blinden en slechtzienden.
  • 100% van de haltes aan een Hoppinpunt: zelfstandig toegankelijk voor mensen met een motorische en visuele beperking tegen 2030.
    • Nieuwe haltes in een Hoppinpunt zijn altijd meteen toegankelijk.

Het Masterplan Toegankelijkheid wordt afgestemd op de haltes van het kern- en aanvullend net van het nieuw openbaar vervoernetwerk.

Charter

Als lokaal bestuur bent u een belangrijke partner om haltes toegankelijk te maken. Maar liefst 62% van de huidige haltes ligt langs gemeentewegen. Voor u is er het charter ‘Masterplan toegankelijkheid haltes’(PDF bestand opent in nieuw venster), in samenwerking met de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG).

Als stad of gemeente engageert u zich daarmee om de doelstellingen van het Masterplan Toegankelijkheid uit te voeren. Bij elke investering in het openbaar domein doet u een toegankelijkheidstoets.

Het charter ondertekenen

Bezorg het ondertekende charter met gemeenteraadsbeslissing per post of via e-mail:

Departement Mobiliteit en Openbare Werken
Afdeling beleid – Masterplan toegankelijkheid
Graaf de Ferrarisgebouw
Koning Albert II laan 20 (bus 2)
1000 Brussel
mobipunten@mow.vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie)

Bezorgt u het charter via e-mail? Zet dan dit in de onderwerpregel: ‘Ondertekend Charter Masterplan toegankelijke haltes - [GEMEENTE]’.

Vlaamse steun voor gemeenten

Als lokaal bestuur kunt u via het Masterplan ‘Toegankelijke Haltes’ deze ondersteuning van Vlaanderen krijgen:

  • Een subsidie van 5.000 euro per halte die u toegankelijk aanlegt.
  • Een coachingtraject ‘Masterplan toegankelijke haltes’. U krijgt bij de opmaak van uw actieplan ondersteuning van Inter, het Agentschap Toegankelijk Vlaanderen. Er is een lerend netwerk voor gemeenten om kennis en inspiratie uit te wisselen.