Gedaan met laden. U bevindt zich op: JobbonusPLUS voor zelfstandigen

JobbonusPLUS voor zelfstandigen

De jobbonusPLUS is een premie van maximaal twee keer 600 euro voor loontrekkende werknemers met een brutomaandloon tot 2.700 euro (in de eerste helft van 2022) of 2.900 euro (in de tweede helft van 2022) die beslissen om voltijds zelfstandige te worden. Met de maatregel wil de Vlaamse Regering het voltijds ondernemerschap in Vlaanderen stimuleren.

jobbonusPLUS in 2024

De informatie op deze webpagina gaat over de jobbonusPLUS in 2023. In september vindt u de informatie over de jobbonusPLUS in 2024 op deze pagina.

Voorwaarden

U komt in aanmerking voor een eerste schijf van de jobbonusPLUS in 2023 als u aan de voorwaarden voldoet.

 • U kwam in 2022 in aanmerking voor een jobbonus voor werknemers en ambtenaren. Dat kunt u nagaan in de jobbonussimulator(opent in nieuw venster).
 • U zette in 2023 de stap naar voltijds zelfstandig ondernemen.
 • U was in de drie maanden voor de start als zelfstandige minstens één dag aan de slag als loontrekkende. Het maakt niet uit of u als werknemer, uitzendkracht of ambtenaar werkte.
 • U verdiende in die tewerkstelling als loontrekkende minder dan 2.700 euro bruto per maand in de eerste helft van 2022 of minder dan 2.900 euro bruto per maand in de tweede helft van 2022 (bij voltijds werk).
 • Uw onderneming is gevestigd in Vlaanderen en u woont op 1 januari van dit jaar ook zelf in Vlaanderen.
 • U hebt de wettelijke pensioenleeftijd nog niet bereikt bij start als voltijds zelfstandige.
 • U ontving nog geen (goedkeuring voor een) transitiepremie.

Als u aan alle voorwaarden voldoet, zult u de jobbonusPLUS eenmalig boven op de jobbonus voor werknemers en ambtenaren ontvangen. Ook loontrekkenden die zelfstandige in bijberoep waren, komen mogelijk in aanmerking.

U komt in aanmerking voor een tweede schijf van de jobbonusPLUS in 2023 als u aan onderstaande voorwaarden voldoet:

 • U ontving de eerste schijf van de jobbonusPLUS.
 • U bent een jaar na de start nog steeds actief als ondernemer in hoofdberoep.

Ga na of u in aanmerking komt

Wilt u weten of u mogelijk in aanmerking komt voor de jobbonusPLUS? Beantwoord dan de vragen in de simulator. De simulator geeft u een indicatie of u (niet) in aanmerking komt voor een jobbonusPLUS. Het resultaat van de simulatie is louter informatief en heeft geen juridische bewijskracht.

Bezig met laden...

Bedrag

De jobbonusPLUS bedraagt maximaal twee keer 600 euro.

 • U ontvangt de eerste schijf van 600 euro wanneer u start met ondernemen in hoofdberoep.
 • U ontvangt de tweede schijf van 600 euro wanneer u een jaar na start nog steeds actief bent als ondernemer in hoofdberoep.

Als u in aanmerking komt voor een jobbonusPLUS, zal u een brief ontvangen (op papier of via eBox). Een maand na ontvangst van die brief wordt de jobbonusPLUS uitbetaald.

Op de jobbonusPLUS moet u belastingen betalen. De hoogte van de belasting hangt af van uw persoonlijke situatie.

Wilt u uw jobbonusPLUS liever niet ontvangen? U kunt de jobbonusPLUS eenvoudig weigeren door in Mijn Burgerprofiel op de knop ‘Premie weigeren’ te klikken.

Hoe ontvangt u de jobbonusPLUS?

Wie mogelijk recht heeft op een jobbonusPLUS, ontvangt een brief van de Vlaamse overheid. Die brief bevat instructies over de twee stappen die u moet uitvoeren om de jobbonusPLUS te krijgen.

De brieven voor de jobbonusPLUS van 2023 worden momenteel verzonden.

 • Stap 1

  Registreer uw rekeningnummer

  Om een jobbonusPLUS te kunnen uitbetalen, heeft de Vlaamse overheid uw rekeningnummer nodig. U kunt uw geregistreerde rekeningnummer altijd wijzigen in Mijn Burgerprofiel.

  Hebt u al een rekeningnummer geregistreerd voor de jobbonus voor werknemers en ambtenaren? Dan moet u aanvinken dat we dat rekeningnummer ook mogen gebruiken om uw jobbonusPLUS uit te betalen. U volgt daarvoor het onderstaande stappenplan.

  1. Meld u aan bij Mijn Burgerprofiel via www.burgerprofiel.be/jobbonus(opent in nieuw venster).
  2. Vink de vakjes ‘Jobbonus voor werknemers en ambtenaren’ en ‘JobbonusPLUS voor zelfstandigen’ aan. Vul uw rekeningnummer in.
   Hebt u al een rekeningnummer geregistreerd voor de jobbonus voor werknemers en ambtenaren? Dan moet u hier enkel het vakje ‘JobbonusPLUS voor zelfstandigen’ aanvinken.
 • Stap 2

  Vink de verklaring op eer over de de-minimissteun aan

  U moet op eer verklaren dat uw onderneming de limiet voor de ontvangen de-minimissteun niet overschreden heeft.

  1. Meld u aan op Mijn Burgerprofiel via www.burgerprofiel.be.
  2. Klik bovenaan op ‘Uw gegevens bij de overheid’.
  3. Ga naar ‘Werk, functies en mandaten’.
  4. Klik op het kader ‘JobbonusPLUS voor zelfstandigen’.
  5. Kies de sector waarin uw onderneming actief is en vink aan wat voor u van toepassing is.

  De-minimissteun is een vorm van staatssteun voor uw onderneming. Die steun mag maximaal 300.000 euro bedragen voor de afgelopen drie jaar. Dat is bij wet vastgelegd door de Europese Unie.

  Als uw onderneming die drempel overschrijdt, moet u het teveel terugbetalen. Daarom kunt u alleen een jobbonusPLUS ontvangen als uw onderneming de drempel van de ontvangen de-minimissteun nog niet overschreden heeft.

  Meer informatie over de de-minimisverordening(opent in nieuw venster) vindt u op de website van VLAIO.

Instructievideo hoe de jobbonusPLUS ontvangen

Inhoud is aan het laden

De Vlaamse overheid zal u enkel via een brief (op papier of via e-box) contacteren om uw rekeningnummer te registreren.

Krijgt u een bericht over de jobbonus of jobbonusPLUS via sms of WhatsApp? Dan hebt u mogelijk te maken met phishing. Lees deze tips bij ‘Let op voor phishing’ als u twijfelt aan de echtheid van het bericht, of neem contact op met het gratis infonummer 0800-61106.

Uitbetaling

Zodra u de de-minimisverklaring hebt aangevinkt en een rekeningnummer hebt geregistreerd voor de jobbonusPLUS, gaan de dossierbehandelaars van het Departement Werk en Sociale Economie aan de slag met uw gegevens.

Als uw onderneming de drempel ontvangen de-minimissteun niet overschreden heeft en u een rekeningnummer hebt geregistreerd, ontvangt u een jobbonusPLUS. U wordt over die beslissing ingelicht via een brief (op papier of via e-Box). Ongeveer een maand na ontvangst van die brief wordt de jobbonusPLUS uitbetaald.

Bent u een jaar na start als zelfstandige nog altijd aan de slag als voltijds zelfstandige? Dan kunt u de tweede schijf van de jobbonusPLUS ontvangen. Ook daarover wordt u ingelicht met een brief.

Niet akkoord met de jobbonusPLUS?

Neem dan contact op met het Departement Werk en Sociale Economie via jobbonusplus.wse@vlaanderen.be(opent in uw e-mail applicatie).

Veelgestelde vragen