Gedaan met laden. U bevindt zich op: Digitale kiesbrief dankzij GzG-project ‘Burgerloket’ Nieuwsberichten

Digitale kiesbrief dankzij GzG-project ‘Burgerloket’

Nieuwsbericht
3 juli 2023

Voor de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen in 2024 krijgt een deel van de Vlamingen naast een papieren kiesbrief ook een digitale kiesbrief in de mailbox. Handig als extra herinnering of voor wie zijn papieren kiesbrief kwijtspeelt.

De digitale kiesbrief is een eerste implementatie van het GzG-project ‘Burgerloket’. De nieuwe toepassing biedt Vlaamse gemeenten de kans hun burgers een (duplicaat van de) digitale kiesbrief te sturen via Mijn Burgerprofiel e-box.

Tot nu toe stapten 38 steden en gemeenten in het systeem, maar dat aantal kan nog groeien. Andere gemeenten kunnen de nieuwe toepassing overnemen zonder extra ontwikkeling, mits een beperkt implementatietraject afhankelijk van hun softwarepakket.

Dankzij deze toepassing kunnen alle burgers op een eenvoudige en veilige manier toegang krijgen tot de kiesgegevens die ze nodig hebben om hun stem uit te brengen. Papierloze communicatie, efficiëntie, privacy en gebruiksgemak staan hierbij centraal.

Het project werd mogelijk gemaakt dankzij een heel intensieve samenwerking tussen 38 Vlaamse steden en gemeenten, FOD Biza, ABB, Digitaal Vlaanderen, de gemeentelijke softwareleveranciers, VVSG, Burgerzaken Vlaanderen en het Stedenfonds.

Een mooi staaltje van interbestuurlijke samenwerking met potentieel grote opschaalbaarheid.

Lees meer over het GzG-project Burgerloket dat wordt getrokken door de Stad Mechelen in samenwerking met 37 andere Vlaamse besturen.