Gedaan met laden. U bevindt zich op: Septemberverklaring: opstart sociale studentenkoten Nieuwsberichten van lokaal woonbeleid

Septemberverklaring: opstart sociale studentenkoten

Nieuwsbericht
29 september 2023

In steden en gemeenten met een universiteit of een hogeschool is er een tekort aan studentenkamers. Dit maakt het voor jonge mensen moeilijker om te gaan studeren. Vooral de kinderen van minder bedeelde ouders kunnen daardoor moeilijker naar de instelling hoger onderwijs van hun keuze gaan. Minister van Wonen Matthias Diependaele heeft een plan gemaakt om hieraan te verhelpen, wat op 25 september 2023 aangekondigd werd in de Septemberverklaring. Ook woonmaatschappijen krijgen hierbij een rol: hun taakstelling wordt dus verruimd.

Betaalbare basiskoten via woonmaatschappijen

Rol van de woonmaatschappijen

Woonmaatschappijen zullen betaalbare studentenkamers of basiskoten kunnen realiseren: een basiskot heeft een beperkte oppervlakte en een basiscomfort. De realisatie van deze basiskoten zal altijd op vraag van en in samenwerking met de instellingen hoger onderwijs en/of lokale besturen zijn.

De woonmaatschappijen zullen voor 5% van hun jaarlijkse investeringsvolume basiskoten kunnen bouwen. Voor de realisatie hiervan kunnen ze goedkope FS3-leningen krijgen voor een bedrag van €100 miljoen voor heel Vlaanderen per jaar.

Beheer en verhuring door instellingen hoger onderwijs

Woonmaatschappijen verhuren de basiskoten buiten stelsel aan de instellingen hoger onderwijs. Deze instellingen beheren deze basiskoten en zorgen dus voor de toewijzing, verhuur en uitbating ervan. De basiskoten zijn bij voorrang bedoeld voor beursstudenten en bijna-beursstudenten. De instellingen hoger onderwijs verhuren ze dus, in lijn met hun regulier aanbod van sociale studentenkamers, aan deze doelgroep.

Andere initiatieven: uitbreiding opdrachten van de VMSW

Naast deze uitbreiding van de rol van de woonmaatschappijen zal ook de VMSW bijkomende opdrachten krijgen om te voorzien in studentenhuisvesting. De Vlaamse Regering trekt éénmalig ruim 26 miljoen euro uit voor een aankoopprogramma van gronden voor studentenhuisvesting. De VMSW zal deze gronden kopen op vraag van de instellingen hoger onderwijs en deze gronden ter beschikking stellen van deze instellingen of van woonmaatschappijen om er betaalbare studentenkamers op te realiseren.

Ten slotte kunnen de instellingen hoger onderwijs zich voor €100 miljoen renteloos financieren bij de VMSW om bijkomende basiskoten te realiseren. Belangrijk is hierbij dat de toewijzing van deze studentenkamers zich richt op een bijzondere doelgroep in lijn met hun regulier beleid voor sociale studentenhuisvesting.

Timing

De bedoeling is om hiermee al in 2024 te starten. Dit is een principiële beslissing binnen de opmaak van de begroting voor volgend jaar. Deze voorstellen worden nu verder concreet uitgewerkt en in regelgeving omgezet. We houden u op de hoogte zodra dit initiatief meer in detail is uitgewerkt.