Gedaan met laden. U bevindt zich op: Kostprijs verwarmingsinstallaties

Kostprijs verwarmingsinstallaties

Gaat u voor een toekomstgerichte investering? Dan kiest u voor een warmtepomp of warmtenet. Primeert voor u momenteel de kostprijs, dan zetten de onderstaande rekenvoorbeelden u verder op weg. 

Totale kostprijs verwarmingsinstallatie

Voor de totale kostprijs kijkt u naar de investeringskost (aankoopprijs) en de gebruikskost. Die laatste hangt af van de brandstofprijzen.

 • De aankoopprijs van een warmtepomp hangt sterk af van het vermogen: hoe beter u uw woning isoleert en hoe compacter het volume, hoe lager het vermogen zal zijn dat u nodig heeft. Zo kunt u de investeringskost drukken.
 • De aankoopprijs van een ketel hangt niet af van het vermogen.

In de onderstaande kostprijsberekeningen wordt een onderscheid gemaakt tussen een slecht en een goed geïsoleerde woning, omdat een goed geïsoleerde woning voldoende heeft aan een warmtepomp met een klein vermogen.

Rekenvoorbeelden

De onderstaande rekenvoorbeelden krijgen regelmatig een update.

Onderhoudskosten worden niet meegenomen in de voorbeelden, omdat ze vergelijkbaar zijn voor de verschillende opties.

De cijfers zijn gebaseerd de volgende data:

 • Energieprijzen op 7 september 2023: de meest recente prijzen kunt u opvolgen via de VREG(opent in nieuw venster) (elektriciteit en gas), via een fabrikant voor pellets, via mazoutonline.be(opent in nieuw venster) (stookolie)

 • De efficiëntie van de warmtepompen is gebaseerd op de COP’s uit recente EPB-aangiften. Er wordt hierbij rekening gehouden met de toevoertemperatuur (35°C, 45°C of 55°C).
  • Voor een slecht geïsoleerde woning rekenen we voor de eenvoud met een hoge toevoertemperatuur (55°C).
  • Voor een goed geïsoleerde woning rekenen we met een toevoertemperatuur van 35°C.

   In de onderstaande rekenvoorbeelden kunt u zien dat een warmtepomp een hoge efficiëntie heeft, omdat die voor het grootste deel ‘gratis’ warmte haalt uit de bodem, de lucht of het grondwater, en voor een kleiner deel elektriciteit gebruikt.

Premies voor de aankoop van een warmtepomp

Voor bestaande gebouwen (aangesloten op het elektriciteitsnet vóór 01/01/2014) of waarvan de omgevingsvergunning minstens 5 jaar oud is, zijn er premies voor een warmtepomp.

Voor nieuwbouw zijn er geen premies voor een aparte maatregel, zoals een warmtepomp. Er is wel een tijdelijke btw-verlaging voor de aankoop van een warmtepomp en korting op de onroerende voorheffing bij het behalen van een zeer laag E-peil. Het plaatsen van een warmtepomp draagt bij aan een laag E-peil.

En een warmtenet?

En hoeveel kost het als u aansluit op een warmtenet? Daar hanteert men doorgaans het ‘niet-meer-dan-anders’-principe: uw jaarlijkse gebruikskosten zijn gelijk aan het goedkoopste alternatief.

Premie voor het aansluiten op een warmtenet

Wie een bestaande woning of gebouw aansluit op een warmtenet, komt in aanmerking voor de aansluitpremie warmtenet.