chat-altchatcrossloginquestion-circlesearchup-downwarning
Vlaanderen
Contacteer ons
  Terug naar overzicht Stuur een e-mail

  Stuur een e-mail naar 1700, de informatiedienst voor al uw vragen aan de overheid.
  U ontvangt een kopie van uw bericht.

  Terug naar overzicht Chat met ons
  Uw chatgesprek wordt automatisch gestart, zodra er een 1700-medewerker beschikbaar is.
  Even geduld, uw positie in de wachtrij wordt bepaald.

  Een woning kopen

  Een woning kopen is een grote stap. Informeer u daarom goed vooraf. Koop nooit een woning zonder eerst uitgebreid informatie in te winnen. Zo beperkt u het risico op een miskoop.

  Win voldoende informatie in

  Als u de woning van uw dromen ziet, wint u best zoveel mogelijk informatie in:

  • ga de woning meer dan eens bezichtigen, bij voorkeur met een expert
  • vraag advies aan vakmensen, zoals een architect, aannemer, notaris …
  • Informeer u, aan de hand van de attesten die bij de verkoop van een woning verplicht zijn, over de staat waarin de woning zich bevindt. Bijvoorbeeld: voldoet de elektriciteit aan de normen, is de woning energiezuinig, ligt de woning in overstromingsgevoelig gebied,...

  Als u over bepaalde zaken nog geen zekerheid hebt, tekent u best een voorlopige verkoopovereenkomst (compromis) met opschortende voorwaarden. U komt dan met de verkoper overeen dat u de verkoop van deze voorwaarden laat afhangen.

  Een beperkt budget?

  Ook met een beperkt budget is het mogelijk om een eigen woning te kopen. Informeer of u in aanmerking komt voor een sociale koopwoning.

  Verzeker u tegen brand, schade en inkomensverlies

  Het is geen wettelijke verplichting, maar toch sterk aan te raden dat u een woningverzekering afsluit. Zo'n verzekering dekt u bij brand, waterschade, natuurrampen, storm,... Maar ook als u schade bij de buren aanricht, bent u door uw woningverzekering gedekt.

  Eigenaars van een woning betalen jaarlijks onroerende voorheffing

  Bent u eigenaar van een onroerend goed, waarin u zelf woont of dat u verhuurt, dan betaalt u jaarlijks een belasting voor deze woning.

  Een lening afsluiten

  Om de koop van uw huis te financieren zult u waarschijnlijk een hypothecaire lening moeten aangaan. Er zijn verschillende instanties die leningen aanbieden. Een immotheker kan u helpen bij het vinden van het voordeligste tarief. Informeer ook of u in aanmerking komt voor een sociale lening. Maar wist u ook dat u bij de Vlaamse overheid een gratis verzekering kunt afsluiten die u helpt uw lening af te lossen als u onvrijwillig werkloos wordt?