Gedaan met laden. U bevindt zich op: Studeren in het hoger onderwijs

Studeren in het hoger onderwijs

Na je studies secundair onderwijs kan je verder studeren in het hoger onderwijs. Ook nadat je al hoger onderwijs volgde, of als je werkt, kan je een opleiding hoger onderwijs volgen. 

Soorten opleidingen in het hoger onderwijs

Instellingen hoger onderwijs

In Vlaanderen bieden verschillende soorten instellingen erkende opleidingen aan in het hoger onderwijs:

Aan de hogescholen kan je professioneel gerichte opleidingen volgen: graduaatsopleidingen en professionele bachelors.
In een School of Arts kan je ook academisch gerichte kunstopleidingen (bachelor en master) volgen in de studiegebieden Audiovisuele en beeldende kunst, en Muziek en podiumkunsten.

Aan de universiteiten kan je academisch gerichte opleidingen volgen, met uitzondering van de academische kunstopleidingen.

De Hogere Zeevaartschool kan binnen het studiegebied Nautische wetenschappen zowel professionele als academische opleidingen aanbieden.

Alleen een erkende instelling mag een diploma van gegradueerde, bachelor of master uitreiken.

De instellingen zijn zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van hun onderwijs en hun graduaats-, bachelor- en masteropleidingen.

Vind een opleiding of onderwijsinstelling

In het Hogeronderwijsregister (opent in nieuw venster)vind je alle erkende bachelor-, master- en graduaatsopleidingen in Vlaanderen, behalve de graduaatsopleiding Basisverpleegkunde(opent in nieuw venster).

  • Via de zoekmachine kan je het opleidingsaanbod doorzoeken op opleiding, studiegebied, instelling, locatie en onderwijstaal.
  • Je vindt er ook meer informatie over de opleidingen en instellingen, zoals de studieomvang (aantal studiepunten) en accreditatie.

Nog hulp nodig bij je studie- of beroepskeuze? Je staat er niet alleen voor.

Leerkrediet en studiepunten

Inhoud is aan het laden

Soorten diplomacontracten

Inhoud is aan het laden