Geldelijke anciënniteit en diensten uit de openbare sector en Europese of niet-Vlaamse onderwijsdiensten
Welke niet-gesubsidieerde onderwijsdiensten, diensten uit de openbare sector en Europese of niet-Vlaamse onderwijsdiensten kunnen meetellen voor je geldelijke anciënniteit?
Voor wie?
Deze pagina is voor basis- en secundair onderwijs, deeltijds kunstonderwijs, volwassenonderwijs, centra voor leerlingenbegeleiding, centra voor basiseducatie en internaten.
Niet-gesubsidieerde onderwijsdiensten
Werkte je in een openbare of een door de overheid gesubsidieerde of geïnspecteerde school in een land dat behoort tot de EU? Deze diensten kunnen in Vlaanderen als niet-gesubsidieerde onderwijsdiensten meetellen voor je geldelijke anciënniteit.
Dit is met inbegrip van een openbare school in de Franstalige gemeenschap of in het Duitstalige gedeelte van België.
Diensten uit de openbare sector
Werkte je voor:
- een overheidsdienst/overheidsinstelling (zoals bijvoorbeeld een OCMW, stadsbestuur of parlement)?
- een vzw waar de openbare overheid een overwegend aandeel heeft in de oprichting ervan?
- een vzw waarin de overheid de bijzondere leiding heeft?
Deze diensten kunnen meetellen voor je geldelijke anciënniteit, via valorisatie. Ze komen in aanmerking voor het merendeel van de ambten/vakken en voor alle periodes die je gepresteerd hebt.
Ze komen ook in aanmerking voor de berekening van de sociale anciënniteit.
Privédiensten of diensten als zelfstandige
Diensten als werknemer in de privésector of als zelfstandige kunnen voor welbepaalde onderwijsaanstellingen in aanmerking genomen worden voor bijkomende geldelijke anciënniteit. Dit kan vanuit twee rechtsgronden.
Instelling van welzijn
- Werkte je in een instelling van Welzijn? Deze diensten kunnen enkel als privédiensten meetellen voor je geldelijke anciënniteit.
- Werkte je in een instelling van Welzijn maar was je in de praktijk werkzaam in een school van buitengewoon onderwijs die verbonden is aan de instelling? Deze diensten kunnen, onder bepaalde voorwaarden, meetellen voor je geldelijke anciënniteit als niet-gesubsidieerde onderwijsdiensten.
Meer informatie over de voorwaarden vind je in hoofdstuk 6 van de omzendbrief PERS/2005/06 Geldelijke anciënniteit – diensten die in aanmerking komen(opent in nieuw venster).
Diensten voor een hogeschool of universiteit
Werkte je voor een hogeschool of universiteit?
Deze diensten kunnen in aanmerking komen als diensten voor een universiteit, als openbare diensten of als privédiensten. Dit hangt af van de concrete aanstelling.
Nuttige beroepservaring
Heeft je hogeschool voorgaande privédiensten of diensten als zelfstandige erkend als nuttige beroepservaring?
Dan kan je deze diensten bij een overstap naar bepaalde onderwijsaanstellingen laten meetellen voor je geldelijke anciënniteit.
Meer informatie vind je in hoofdstuk 10 van de omzendbrief PERS/2005/06 Geldelijke anciënniteit – diensten die in aanmerking komen(opent in nieuw venster).
Geografisch toepassingsgebied
Enkel diensten die gepresteerd zijn in een lidstaat van de Europese Unie komen in aanmerking.
Een hogeschool kan evenwel nuttige beroepservaring erkennen die wereldwijd gepresteerd is.
Aanvraag indienen
Alle informatie over het indienen van de aanvraag, en de link naar het formulier, vind je op de pagina Aanvraag indienen.
Breng het secretariaat van je school of centrum op de hoogte van je aanvraag.
Extra informatie
Regelgeving
- Omzendbrief geldelijke anciënniteit – diensten die in aanmerking komen(opent in nieuw venster) (PERS/2005/06)