Gedaan met laden. U bevindt zich op: Tegemoetkoming voor landbouwers regio Zwijndrecht Zwijndrecht

Tegemoetkoming voor landbouwers regio Zwijndrecht

De landbouworganisaties, het Departement Landbouw en Visserij en 3M werkten een nieuwe regeling uit voor land- en tuinbouwbedrijven in de regio Zwijndrecht die door de impact van de no regret-maatregelen als gevolg van PFAS-verontreiniging schade hebben ondervonden in 2023. Op basis van die herwerkte tegemoetkomingsregeling wil 3M een nieuwe tegemoetkoming aan te bieden aan de getroffen land- en tuinbouwbedrijven.

Wie komt in aanmerking?

 • Land- en tuinbouwbedrijven met percelen op de linkeroever van de Schelde binnen een straal van 5 km van 3M in Zwijndrecht
 • en de korte keten en CSA-bedrijven op de linkeroever binnen een straal van 10 km van 3M in Zwijndrecht.

Procedure

 1. Indiening ten laatste op 17 december 2023

Land- en tuinbouwbedrijven kunnen van 28 november tot en met 17 december 2023 een nieuw dossier indienen(opent in nieuw venster) en zo aanspraak maken op een nieuwe tegemoetkoming voor:

 • extra investeringen;
 • de meerkosten in het productieproces;
 • het verlies aan arbeidstijd;
 • eventueel omzetverlies.
 1. Beoordeling

Experts van de landbouworganisaties en het Departement Landbouw en Visserij zullen de ingediende dossiers beoordelen volgens de nieuwe tegemoetkomingsregeling. Land- en tuinbouwers die een aanvraag indienden en in aanmerking komen ontvangen een individueel voorstel.

 1. Uitbetaling in maart 2024

3M engageert zich om de uitbetalingen uiterlijk eind maart 2024 te doen.

Opmerkingen

 • De tegemoetkoming aanvaarden kan niet worden beschouwd als een dading. De land- en/of tuinbouwer doet daarmee op geen enkele manier afstand van enig recht op een mogelijke bijkomende of toekomstige vergoeding of andere tussenkomsten. Dit voorstel is een voorlopige tegemoetkoming op korte termijn voor de geleden schade die voortkomt uit de no regret-maatregelen. Dat is de duidelijke afspraak met de landbouworganisaties én met 3M.
 • Het gaat alleen over een tegemoetkoming voor de geleden schade door de no regret-maatregelen en niet door de (bodem)verontreiniging zelf. Die tegemoetkomingsregeling staat los van mogelijke remediëringsmaatregelen ten gevolge van (bodem)verontreiniging.
 • Consulteer hier de privacyverklaring(PDF bestand opent in nieuw venster) die bij de regeling hoort.

Tegemoetkomingen in 2022

Ook in 2022 was er zo’n oproep. 37 landbouwbedrijven deden toen een aanvraag voor een tegemoetkoming. Op basis van die dossiers betaalde 3M een tegemoetkoming uit voor een totaalbedrag van 1,8 miljoen euro.