Ondernemers starten eigen zaak dankzij START.huis
Met de aanpak van het START.huis in Vilvoorde experimenteren ondernemers een jaar lang met nieuwe ideeën en concepten met weinig drempels en de nodige ondersteuning. Een mooi initiatief dat ondernemers ruimte en zuurstof geeft. Op deze laagdrempelige manier ondersteunt Vilvoorde ondernemerschap van bij het begin.
Meer mensen begeleiden naar het ondernemerschap. Dat is een van de doelstellingen van het Plan Samenleven. De Stad Vilvoorde is een van de gemeenten die deze doelstelling van het Plan Samenleven onderschrijft. Met steun van Vlaanderen stellen ze een gebouw ter beschikking voor startende ondernemers om hen een kickstart te geven.
Begeleiding op maat
Startende ondernemers kunnen voor individuele begeleiding terecht bij het START.loket van de stad en #SheDIDIT, een organisatie die vrouwen met migratieachtergrond begeleidt naar ondernemerschap. Verder stuurt #SheDIDIT via de #SheHUB, een inclusieve conceptstore, regelmatig onderneemsters door naar de winkelhub van START.huis om hen op die manier kennis te laten maken met een breder doelpubliek en hun ervaring rond retail te versterken. Via deze samenwerking met #SheDIDIT wordt ondernemerschap binnen een diverse doelgroep aan het licht gebracht en worden er meer kansen gecreëerd.
“De individuele begeleiding van #shedidit en de kans om mijn producten naast de #SheHUB ook bij START.huis te verkopen, is de perfecte opportuniteit om onderneming en doelgroep beter te begrijpen, wat mij meer richting biedt naar de toekomst toe.”, aldus Esther Tshimanga D’hoore, founder van het skincare product Tubimi.
Bijna 800 Vlaamse starters in 2 jaar
Stad Vilvoorde zorgde met dit initiatief op iets meer dan 1 jaar tijd voor 13 ondernemers die startten in het START.huis. Minister Rutten sprak met onder andere Naima, een onderneemster die weldra haar eigen zaak zal starten, nadat ze de kans kreeg in START.huis.
Naima Bouhlali, uitbater START.café ‘Bij Naima’: “Dankzij het START.huis heb ik mijn eerste stappen als ondernemer kunnen zetten en heel veel bijgeleerd. Het is nog steeds mijn droom om een eigen zaak te starten en dankzij de ervaring die ik hier heb opgedaan weet ik beter wat daarvoor nodig is.”
Ondernemers worden na dat eerste jaar niet aan hun lot overgelaten. Ze kunnen dan nog steeds begeleiding krijgen via het START.loket van de stad , ze worden mee opgenomen in de communicatie van het START.huis en kunnen deelnemen aan de verschillende activiteiten voor ondernemers, georganiseerd door het START.huis en –loket. “Het afgelopen jaar begeleidde Vilvoorde binnen hun engagement van Plan Samenleven al 98 personen en zullen zij in totaal 225 personen begeleiden. Samen met de 6 andere lokale besturen die zich engageerden zijn dat bijna 800 startende ondernemers op 2 jaar tijd die hun vleugels uitslaan.” besluit minister de Vlaams minister van Gelijke Kansen en inburgering enthousiast.
“We zijn als stad bijzonder fier op ons START.huis, dat we met de hulp van Vlaanderen hebben kunnen realiseren. Het bezoek van de minister, waarbij we haar kunnen rondleiden en laten kennismaken met de ondernemers is de kers op de taart voor al het geleverde harde werk.” besluit schepen voor Economie en Wijkcontracten, Didier Cortois.