U kunt uw oude verwarmingsinstallatie of hoogrendementsketel bijvoorbeeld vervangen door een condensatieketel. Ook een microwarmte-krachtkoppeling of een warmtepomp zijn goede alternatieven. Een warmtepomp haalt warmte uit de grond, het water of de lucht met behulp van een compressor.

Premies

Voor verwarmingsinstallatie bestaan momenteel de volgende premies.

  • Renovatiewerken die uw woning voorzien van centrale verwarming (ook bijvoorbeeld een pelletketel) kunnen in aanmerking voor een renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen. Deze premie is afhankelijk van uw inkomenssituatie en uw woning moet minstens 30 jaar oud zijn.
  • De Vlaamse overheid geeft financiële ondersteuning voor de installatie van warmte-krachtkoppelingen (WKK's) in de vorm van warmte-krachtcertificaten.
  • Er zijn ook premies voor een warmtepomp.
  • EPC-labelpremie. U kunt deze premie krijgen als u een woning met slechte energieprestatie binnen de 5 jaar grondig renoveert en daardoor een bepaald EPC-label haalt.
    Of totaalrenovatiebonus: u kunt deze bonus krijgen als u minstens 3 energiebesparende maatregelen neemt (met eindfactuur van de 1ste investering tussen 1-1-2017 en 31-12-2020, of bestelbon ondertekend in 2020).
  • 'Beschermde afnemers' kunnen een premie voor een condensatieketel krijgen van hun netbeheerder. De premie geldt alleen voor woningen die vóór 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet. Beschermde afnemers zijn mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor energie (sociaal tarief).
  • In een aantal gemeenten een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor de plaatsing van een energiezuinige verwarmingsinstallatie. U vindt de gemeentelijke en provinciale premies met de Premiezoekrobot voor energiepremies in Vlaanderen ((opent in nieuw venster)) (op energiesparen.be).

Veelgestelde vragen