U kunt uw oude verwarmingsinstallatie of hoogrendementsketel bijvoorbeeld vervangen door een condensatieketel. Ook een microwarmte-krachtkoppeling of een warmtepomp zijn goede alternatieven. Een warmtepomp haalt warmte uit de grond, het water of de lucht met behulp van een compressor.

Premies

Voor verwarmingsinstallatie bestaan momenteel de volgende premies.

  • Renovatiewerken die uw woning voorzien van centrale verwarming (ook bijvoorbeeld een pelletketel) kunnen in aanmerking voor een renovatiepremie van Wonen-Vlaanderen. Deze premie is afhankelijk van uw inkomenssituatie en uw woning moet minstens 30 jaar oud zijn.
  • De Vlaamse overheid geeft financiële ondersteuning voor de installatie van warmte-krachtkoppelingen (WKK's) in de vorm van warmte-krachtcertificaten.
  • Uw netbeheerder geeft een premie voor de installatie van een warmtepomp in een woning waarvoor de bouwaanvraag uiterlijk op 31-12-2013 werd ingediend.
    Als u minstens 3 energiebesparende maatregelen neemt, kunt u ook een Totaalrenovatiebonus krijgen.
  • 'Beschermde afnemers' kunnen een premie voor een condensatieketel krijgen van hun netbeheerder. De premie geldt alleen voor woningen die vóór 1 januari 2006 werden aangesloten op het elektriciteitsnet. Beschermde afnemers zijn mensen die recht hebben op de sociale maximumprijzen voor energie.
  • Momenteel is er ook een premie van gas.be (opent in nieuw venster) voor de vervanging van een toestel op gas (centrale verwarming, warmwatertoestel, individueel toestel voor ruimteverwarming) dat in een woning geïnstalleerd is vóór 2000.
  • In een aantal gemeenten een gemeentelijke of provinciale premie krijgen voor de plaatsing van een energiezuinige verwarmingsinstallatie. U vindt de gemeentelijke en provinciale premies via 'Zoek uw subsidie' op energiesparen (opent in nieuw venster).

Veelgestelde vragen