Gedaan met laden. U bevindt zich op: Inventaris aanbod conflict Israël - Gaza Nieuwsberichten van Radicalisering en Polarisatie

Inventaris aanbod conflict Israël - Gaza

Nieuwsbericht
23 januari 2024

De terreuraanslag van Hamas in Israël op 7 oktober 2023 en de daaropvolgende oorlog in de Gazastrook, hebben ook een impact in Vlaanderen. Het conflict kan leiden  tot emotionele stress en gevoelens van onmacht wat psychosociale gevolgen kan hebben, zeker bij burgers die familie of kennissen hebben in het conflictgebied. Daarnaast nemen spanningen en tegenstellingen toe: we zien schadelijke polarisatie met verhoogd risico op incidenten. Op sociale media is er gevaar voor eenzijdige of onjuiste informatie. In een aantal gevallen kan die context leiden tot gewelddadige radicalisering.

Om lokale besturen, scholen, jeugdwerkingen, sportorganisaties, culturele organisaties, … te ondersteunen om op een adequate manier om te kunnen gaan met de verhoogde spanningen in de samenleving of in te gaan op vragen en noden die het conflict oproept, stelden we een inventaris op van het generiek aanbod dat binnen de Vlaamse beleidsdomeinen bestaat om psychosociale problemen, maatschappelijke spanningen en eventueel gewelddadige radicalisering het hoofd te bieden. Daarnaast werd in sommige beleidsdomeinen ook specifiek materiaal ontwikkeld dat achtergrondinformatie biedt over het conflict. Hieronder volgt een overzicht per beleidsveld.