Gedaan met laden. U bevindt zich op: De stad Kortrijk opent 'De Deelfabriek'! Nieuwsberichten

De stad Kortrijk opent 'De Deelfabriek'!

Nieuwsbericht
10 november 2023

In 2018 is in het kader van de subsidielijn investeringen in sociale infrastructuur aan de stad Kortrijk een tweede subsidie toegekend van 1.396.290 euro om het project ‘De Deelfabriek’ te realiseren. Als bestemming had de stad Kortrijk een plek voor ogen voor ruil-, deel- en hersteleconomie gekoppeld aan armoedebestrijding. Afgelopen oktober is het project opgeleverd.

© stad Kortrijk

De oude brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat 5 is volledig gerestaureerd en heeft de nieuwe bestemming: De Deelfabriek. De site van zo’n 3.531 vierkante meter bruikbare ruimte is nu de uitvalsbasis van 16 vrijwilligersinitiatieven, een werkvloer leerwerknemers, een uitgebreid activiteitenaanbod samen met tal van sociale en ecologische partnerorganisaties. Met Mini-VORK ziet volksrestaurant en opleidingsrestaurant VORK zijn tweede vestiging geopend. Vork De nieuwe Deelfabriek betekent ook een extra uitvalsbasis voor het wijkgericht sociaal werk van de stad. Want op een steenworp van het station, net ten zuiden van het historisch centrum en middenin de wijk van de in de volksmond genaamde Toontjesstrate, is de Deelfabriek meer dan ooit aanwezig in de stad.

In De Deelfabriek vinden burger-, buurt- en stadsinitiatieven elkaar onder één dak. De Deelfabriek wil delen promoten als alternatief voor bezitten, empowerment stimuleren en lokale (burger)initiatieven binnen deze filosofie ondersteunen in hun verdere ontwikkeling. De Deelfabriek staat voor een nieuwe manier van leven en kijken die inspeelt op de groeiende trend van deel- en hergebruikeconomie. De Deelfabriek schept een warm empowerend en autonoom klimaat waarbij diverse initiatiefnemers elkaar kunnen vinden en versterken. Vanuit een gedeelde visie op ‘delen’ maken we de verbinding met mensen die willen besparen, consuminderen, duurzamer leven of zelfredzamer worden.

Meer info is te vinden op de website van De Deelfabriek (Kortrijk.be)(opent in nieuw venster).