Gedaan met laden. U bevindt zich op: Stadsvernieuwing is mensenwerk - Expo twintig jaar stadsvernieuwing Nieuwsberichten

Stadsvernieuwing is mensenwerk - Expo twintig jaar stadsvernieuwing

Nieuwsbericht
20 september 2023

Van 6 tot 20 oktober te zien op C-Mine in Genk. Al twintig jaar lang huldigt de Vlaamse stadsvernieuwingsaanpak het principe dat investeren in stenen ook – en vooral – een investering in mensen moet zijn. Vandaar ook de titel van de tentoonstelling: Stadsvernieuwing is mensenwerk. De expo, die opgevat is als een drieluik, wil laten zien hoe stadsvernieuwing heeft bijgedragen tot het versterken van leefbare, duurzame en inclusieve steden.

foto van 'De Stadstuin' in Ronse
© Bas Bogaerts

In ‘Stadstaferelen’ brengt fotograaf Bas Bogaerts tien type-plekken of type-omgevingen in beeld waar het instrument stadsvernieuwing nieuwe manieren van wonen, werken, verplaatsen, samenleven, produceren en recreëren mee mogelijk heeft gemaakt. Daarnaast zijn er de zogenaamde ‘Transformatieportretten’ - zes in samenwerking met documentairemaker Bertrand Lafontaine gerealiseerde kortfilms waarin mensen aan het woord komen die stadsvernieuwingsprojecten hebben ontworpen en gerealiseerd of er vandaag in wonen. Zij vertellen wat stadsvernieuwing zowel voor henzelf betekent als voor de plek die zij zo innig omarmen. En tot slot zijn er de tien ‘Hoekstenen’ die de fundamentele principes of krachtlijnen van het instrument Stadsvernieuwing belichten die we ook in de toekomst moeten bewaren en versterken. Denk daarbij aan plaatsgebonden, realisatiegericht of aan het belang van lokale kennis en stedelijke regie. De tien ‘hoekstenen’ worden aanschouwelijk gemaakt met diverse aan stadsvernieuwingsprojecten verwante objecten en beelden. De stad Genk neemt de algemene stadsvernieuwingsexpo als vertrekpunt om onder de noemer Genk is mensenwerk een aantal eigen projecten in de kijker te zetten die de potentie hebben om de stad fundamenteel te veranderen, zoals het herstel van de Stiemerbeekvallei of de vergroening van het stadscentrum. In de marge van deze expo is er bovendien nog een uitgebreid programma met lezingen, rondleidingen, debatten en workshops.