De groenblauwe Grote Markt
Dit project heeft als ambitie om de Grote Markt in Sint-Niklaas hittebestendiger te maken door volop in te zetten op meer groen en ontharding. Er wordt daarbij gekozen voor een sterk geïntegreerde benadering waarbij er gelijktijdig gewerkt wordt aan meerdere uitdagingen. De keuze bij dit project voor meer ruimtelijke kwaliteit en een koelere leefomgeving is inspirerend voor andere steden en gemeenten.
- Type subsidie
Thematische oproep
- Thema
Klimaat, Ruimte
- Locatie
Sint-Niklaas
- Jaar
2020
Beschrijving
De stad wil zijn Grote Markt hittebestendiger maken door te kiezen voor meer groen en ontharding. Dit project wil niet alleen ter plaatse voor verkoeling zorgen maar ook een impact hebben op de luchttemperatuur door hoogstammig groen aan te planten in een brede strook aan de rand van de Grote Markt. Het maakt deel uit van een groter project dat werd ingediend voor de open oproep van de Vlaamse bouwmeester en kadert binnen het klimaatplan/warmteactieplan en het adaptatieplan van de stad, dat in opmaak is.
Uit een analyse aan de hand van hittekaarten blijkt dat de Grote Markt een grote prioriteit is op vlak van hitte. De Grote Markt is vandaag is met haar 44.000 m² de grootste markt van België, zeer centraal gelegen in de stad en het uithangbord van Sint-Niklaas. Het is een intensief gebruikte publieke ruimte voor grootschalige evenementen zoals de Vredesfeesten, kermissen en de wekelijkse donderdagse markt. De markt is omwille van het huidig gebruik verhard van gevel tot gevel.
De stad wil via dit project hittebestendiger worden door in te zetten op vergroening, ontharding, beschaduwing, blauwgroene dooradering en verdamping. Het hittebeleid vertrekt vanuit een geïntegreerde aanpak waarbij ook andere uitdagingen zoals droogte, wateroverlast (infiltratie verhogen, waterbuffering), energie (aircogebruik verminderen) en sociale kwetsbaarheid gecombineerd worden aangepakt. Data wordt ingezet om waterbuffersystemen te dimensioneren. Het project heeft verder ook oog voor uitdagingen zoals duurzame mobiliteit, luchtkwaliteit, waterbalans en ruimtelijke kwaliteit. Deze sterk geïntegreerde benadering vertaalt zich in de monitoring waarbij naast de luchttemperatuur (via VLINDER locaties en Curieuzeneuzen in de tuin) ook de luchtkwaliteit, de verkeersbewegingen, de bezoekersaantallen… zullen worden opgevolgd.
De uitgesproken keuze voor meer ruimtelijke kwaliteit en een koelere leefomgeving waarbij de auto wijkt voor een meer duurzaam ruimtegebruik is inspirerend voor andere steden en gemeenten. De subsidie van 300.000 euro zal worden besteed aan de ontharding en de aanleg van de groenblauwe rand.
Motivering van de jury
Mooi, goed uitgewerkt en integraal projectvoorstel dat voluit kiest voor meer groen en minder verharding op de Grote Markt, een belangrijke hotspot op vlak van hittestress in Sint-Niklaas. De aanvraag kadert in een breder, integraal project waarin naast verkeersleefbaarheid ook ecorobuustheid een rol speelt. Het project is een mooi praktijkvoorbeeld van een integrale benadering van de verschillende uitdagen waarmee steden worden geconfronteerd.
Proces en vooropgestelde timing
Aan het project ‘De groenblauwe Grote Markt’ werd een subsidie van 300.000 euro toegekend in het kader van de thematische oproep 2021 ‘De hittebestendige stad’.
Locatie
Locatie
- Adres
Sint-Niklaas
Routeplanneropent in nieuw venster